Wouter Hoeffnagel - 25 december 2020

GSMA: Telecomomzet met vier tot acht procent gekrompen in welvarende landen

GSMA: Telecomomzet met vier tot acht procent gekrompen in welvarende landen image

In de meeste welvarende landen is de telecomomzet met 4 tot 8% teruggelopen tot de COVID-19 pandemie. In deze landen is de krimp gelijk aan ongeveer de helft van de daling in het Bruto Binnenlands Product (BBP) sinds het begin van 2020.

Dit blijkt uit een analyse van GSMA Intelligence van de wereldwijde mobiele trends, op basis waarvan het rapport Global Mobile Trends is opgesteld. Vier factoren dragen bij aan de impact van de COVID-19 pandemie op de telecomomzet:

  • Minder roaming door fors minder internationale reizen
  • Minder smartphone-upgrades door winkelsluitingen
  • Uitdagingen voor bedrijven
  • Algemene druk op de consumentenuitgaven, met name in het prepaid segment.

Tegelijkertijd is het dataverbruik fors gestegen, in sommige gevallen met 50 tot 100%. Dit is vooral toe te schrijven aan een toename van entertainment thuis en communicatie tussen thuiswerkers, zoals video- en spraakgesprekken.

Uitrol van 5G gaat door

Hoewel de uitrol van 5G-netwerken door de pandemie in eerste instantie terugliep, is de activiteiten op dit gebied hersteld. 113 mobiele operators in 48 landen wereldwijd hebben inmiddels een 5G-netwerk gelanceerd. GSMA verwacht dat operators 80% van de CAPEX in de sector de komende vijf jaar in 5G-netwerken investeren.

20% van de wereldwijde mobiele verbindingen loopt naar verwachting in 2025 via 5G-netwerken. De Verenigde Staten, China, Zuid-Korea, de Golfstaten, Australië en delen van Europa gaan hierbij aan de leiding.

37% van consumenten wil upgraden naar 5G

De vooruitzichten voor 2021 zijn in belangrijke mate afhankelijk van economische herstel na de pandemie. De blijvende daling van verkoopprijzen van 5G-smartphones dragen echter bij aan een positief vooruitzicht. Uit onderzoek van GSMA Intelligence blijkt dat 37% van de consumenten wil upgraden naar 5G, ten opzichte van 30% in 2019. GSMA noemt deze stijging welkom, maar wijst erop dat de telecomsector nog veel werk aan de winkel heeft om consumenten van de voordelenv an 5G te overtuigen.

Op de zakelijke markt wordt de maakindustrie gezien als de grootste potentie voor 5G. Deze sector zet een combinatie van Internet of Things, cloud en private netwerken in.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!