Wouter Hoeffnagel - 30 december 2020

PVV-Kamerlid Bosma vraagt opheldering over gebruik verkiezingssoftware

PVV-Kamerlid Bosma vraagt opheldering over gebruik verkiezingssoftware image

PVV-Kamerlid Martin Bosma vraagt uitleg van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken over de kwaliteit van de software die bij de Kamerverkiezingen in maart 2021 wordt ingezet. De software is vernieuwd en wordt in maart voor het eerst gebruikt.

Aanleiding voor de vragen van Bosma is recent onderzoek van Johannes Obermaier en Tobias Madelvan Chaos Computer Club naar de gebruikte software bij de recente verkiezingen in de Duitse deelstaat Beieren. De resultaten hiervan zijn gepresenteerd tijdens een virtueel congres van de CCC. Bosma vraagt onder meer of de in Nederland gebruikte software Ondersteunende Software Verkiezingen 2020 (OSV2020) door IVU Traffic Technologies AG is ontwikkeld. Dit bedrijf maakt onderdeel uit van het bedrijf achter de in Beieren gebruikte software: vote iT.

Bosma vraagt minister Ollongren onder meer of zij weet dat 'vote iT een geschiedenis heeft van niet deugende producten en bovendien het weglachen van ernstige problemen'. Ook wil Bosma weten hoe het kan dat een 'omstreden Duitse firma' de Nederlandse verkiezingssoftware maakt. Daarnaast vraagt Bosma naar de afwegingen en onderbouwing van het gebruik van 'riskante software' bij het optellen van stemmen en het bepalen van de uitslag, terwijl dit ook handmatig kan plaatsvinden.

'Kwetsbaarheid toegevoegd aan het verkiezingsproces'

Tot slot stelt Bosma dat het gebruik van de software een kwetsbaarheid toevoegt aan het verkiezingsproces. Het PVV-Kamerlid wil weten wat minister Ollongren doet om te garanderen dat deze kwetsbaarheid niet misbruikt kan worden.

OSV2020 is een vernieuwde versie van de software die al langer wordt gebruikt bij Nederlandse verkiezingen. IVU.elect maakt sinds kort onderdeel uit van elect iT, een divisie van vote iT.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!