Wouter Hoeffnagel - 31 december 2020

Instituut VS waarschuwt voor criminele activiteiten rondom coronavaccins

Het Amerikaanse Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) waarschuwt financiële instituten voor criminele activiteiten gericht op coronavaccins en de distributie van deze vaccins. Denk hierbij aan de illegale verkoop van legitieme vaccins, handel in namaakvaccins of de verkoop van vaccins die niet zijn goedgekeurd.

FinCEN waarschuwt dat fraudeurs slachtoffers actief proberen over te halen tot betaling over te gaan om eerder gevaccineerd te worden tegen COVID-19. Het instituut vraagt financiële instellingen verdachte transacties die mogelijk gerelateerd zijn aan fraude met coronavaccins te melden.

Het instituut waarschuwt ook voor cybercriminelen die onder meer ransomware verspreiden. Zo proberen zij legitieme initiatieven voor de ontwikkeling, distributie en het beheer van vaccins uit te buiten. FinCEN vraagt financiële instellingen ook hierop alert te zijn. Tot slot waarschuwt FinCEN voor phishingaanvallen, waarmee aanvallers toegang proberen te krijgen tot gevoelige informatie van slachtoffers.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!