Wouter Hoeffnagel - 06 januari 2021

Britse .eu-domainnamen op non-actief gezet na Brexit

Britse .eu-domainnamen op non-actief gezet na Brexit image

Tienduizenden EU-domeinen van Britten zijn als gevolg van de Brexit op non-actief gezet. Om hoeveelheid domeinnamen het precies gaat is onduidelijk.

Dit meldt The Register. Doordat de domeinnamen op non-actief zijn gezet kunnen Britse gebruikers onder meer hun .eu-websites en e-mailadressen niet meer gebruiken. Dit is het gevolg van de Brexit. De Europese Commissie oordeelde eerder dat een .eu-domeinnaam alleen eigendom kan zijn van een bedrijf gevestigd in of inwoner van de Europese Unie (EU). Doordat het Verenigd Koninkrijk geen onderdeel meer uitmaakt van de EU, zag registrar EURid zich genoodzaakt de domeinnamen te blokkeren.

De nieuwe regels bepalen onder meer dat een .eu-domeinnaam moet zijn geregistreerd op een adres in een EU-lidstaat. Britten die in de EU woonachtig zijn behouden hun .eu-domeinnaam hierdoor. Ook kunnen Britten woonachtig in het Verenigd Koninkrijk ervoor kiezen hun domeinnaam te registreren op een adres in de EU, ondanks dat zij hier niet woonachtig zijn. The Register wijst er echter op dat veel Britten simpelweg afscheid hebben genomen van hun Europese domeinnaam. Zo blijkt uit cijfers van EURid dat in 2018 ongeveer 317.000 .eu-domeinnamen in handen waren van Britten. Dit aantal is inmiddels teruggelopen tot 81.470.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!