Wouter Hoeffnagel - 13 januari 2021

Google sluisde 128 miljard euro via Nederland door naar Bermuda

Google sluisde 128 miljard euro via Nederland door naar Bermuda image

Google sluisde in acht jaar tijd een bedrag van 128 miljard euro via een Nederlandse dochteronderneming door naar Bermuda, een belastingparadijs. Dit leverde de Nederlandse Belastingdienst een bedrag van ruim 25 miljoen euro op.

Dit meldt de NOS op basis van het meest recente jaarverslag van de Nederlandse dochter van Google. Het Amerikaanse techbedrijf trok vorig jaar de stekker uit de constructie. De constructie draaide om royalties die worden betaald voor het gebruik van intellectueel eigendom. Via dochterbedrijven van Google uit Ierland en Singapore kwamen deze vergoeding terecht bij Google Netherlands Holdings B.V. Dit Nederlandse bedrijf maakte de miljarden euro's vervolgens over naar een bedrijf in Bermuda, waar geen belasting hoeft te worden betaald.

In totaal zouden er tussen 2012 en 2019 ruim 128 miljard euro aan royalties door de Nederlandse tak van Google zijn gestroomd. De NOS meldt dat indien Google dit geld rechtstreeks naar de Verenigde Staten had gestuurd het bedrijf tot 38 miljard euro belasting had hoeven te betalen. Google zegt in een reactie echter dat het gaat om een berekening gebaseerd op een 'fictief scenario'. Het bedrijf meldt in de afgelopen tien jaar wereldwijd effectief ruim 21 procent belasting te hebben betaald. 80 procent hiervan zou zijn betaald in de VS. Het bedrijf wil niet bekend maken hoeveel belasting het bedrijf heeft betaald over de 128 miljard euro aan royalties die via Nederland naar de Bermuda zijn gegaan.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!