Dreigbrieven ontvangen door Huawei-topvrouw Meng Wanzhou
14-01-2021

Dreigbrieven ontvangen door Huawei-topvrouw Meng Wanzhou

Chief Financial Officer van Huawei Meng Wanzhou heeft meerdere doodsbedreigingen ontvangen. De topvrouw van Huawei ontving onder meer via de post een kogelbrief in het Canadese Vancouver, waar zij in huisarrest zit.

Dit blijkt uit een getuigenis van het bedrijf dat Meng beveiligd in de rechtbank deze week, waarover onder meer de BBC bericht. Meng Wanzhou werd in 2018 gearresteerd in Canada en verdacht van het misleiden van de HSBC rondom handelen van Huawei in Iran. De zaak zorgt voor spanning tussen China en Canada; China heeft Canada meerdere malen opgeroepen Meng vrij te laten.

Uitlevering aan de VS

Nadat zij in Canada op borgtocht vrijkwam, werd zij onder huisarrest geplaatst in Vancouver. De Verenigde Staten (VS) willen de Huawei-topvrouw vervolgen wegens fraude en het schenden van Amerikaanse sancties. Het land heeft om uitlevering gevraagd, iets waartegen Meng zich verzet.

Meng wordt in Vancouver beveiligd door het bedrijf Lions Gate Risk Management. Doug Maynard, topman van het beveiligingsbedrijf, gaf tegenover Hooggerechtshof in British Columbia informatie vrij over bedreigingen die Meng heeft ontvangen. Meng zou in juni en juli 2020 op haar woonadres vijf tot zes dreigbrieven hebben ontvangen, waarvan enkele kogels bevatten.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

People