Reeks Chinese bedrijven waaronder Xiaomi toegevoegd aan zwarte lijst VS
15-01-2021 | door: Redactie

Reeks Chinese bedrijven waaronder Xiaomi toegevoegd aan zwarte lijst VS

De Amerikaanse overheid voegt negen Chinese bedrijven toe aan een zwarte lijst met 'Communistische Chinese militaire banden'. De partijen onderhouden volgens de regering van Donald Trump (foto) banden met het Chinese leger. Het gaat onder meer om de smartphonefabrikant Xiaomi.

Het toevoegen van Xiaomi aan de lijst is opvallend, aangezien de lijst met name industriële, ruimtevaartbedrijf en chemiebedrijven lijkt te bevatten. Huawei is hierop een uitzondering, maar produceert telecominfrastructuur. Xiaomi richt zich juist met name op consumentenelektronica. Xiaomi zelf ontkent banden te hebben met het Chinese leger.

Door het toevoegen van Xiaomi aan de lijst - waarbij het dus niet gaat om de Entity List - is onder meer de handel in aandelen van Xiaomi aan de New York Stock Exchange opgeschort. Amerikaanse beleggers moeten daarnaast hun belangen in het bedrijf kenbaar maken.

Update: Shou Zi Shew, Partner, VP & President bij Xiaomi, meldt in een verklaring: “Het Bedrijf heeft altijd in navolging van de wetgeving gehandeld en opereert in overeenstemming met relevante wetgeving en voorschriften van de rechtsgebieden waarbinnen het Bedrijf zaken doet. Het Bedrijf herhaalt nogmaals dat het producten en services levert voor gebruik door burgers en commerciële partijen. Het Bedrijf bevestigt dat het niet in het bezit is van, noch onder controle staat van, noch gelieerd is aan het Chinese leger en zeker geen ‘Communistisch Chinees Militair Bedrijf’ is volgens de definitie opgenomen in de NDAA. Het Bedrijf zal gepaste maatregelen nemen om de belangen van het Bedrijf zelf en zijn aandeelhouders te beschermen."

"Het Bedrijf bestudeert momenteel de potentiële gevolgen van het besluit om een volledig beeld te ontwikkelen van de impact dat het op de Groep als geheel zal hebben. Het Bedrijf zal aanvullende mededelingen doen als en wanneer dit nodig blijkt.”

Terug naar nieuws overzicht
Mobility