Wouter Hoeffnagel - 17 januari 2021

Omzet uit halfgeleiders met ruim zeven procent gestegen

De wereldwijde omzet van de halfgeleiderindustrie is in 2020 met 7,3% gestegen tot 449,8 miljard dollar. In 2019 kromp de markt nog met 12%.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. "Begin 2020 was de verwachting van COVID-19 een negatieve impact zou hebben op alle markten voor eindapparatuur. Het daadwerkelijke effect was echter genuanceerder", zegt Andrew Norwood, research vice president bij Gartner. "Automotive, de industrie en sommige onderdelen van de consumentenmarkt zijn hard geraakt door lagere bestedingen vanuit zakelijke gebruikers en consumenten. Lockdowns hebben thuiswerken en e-learning echter fors laten toenemen, en iedere markt die dat faciliteert heeft hiervan geprofiteerd."

Sterke vraag naar servers

"De vraag naar servers is sterk doordat hyperscalers, die in 2020 goed waren voor 65% van de vraag naar servers, zich haastten om meer capaciteit toe te voegen voor het opvangen van de extra vraag gedurende de lockdowns in de eerste helft van 2020. Een sterke vraag naar PC's vanuit zakeiljke gebruikers en consumenten door toegenomen thuiswerken en -leren leidt tot een sterke groei in CPU's, NAND flash en DRAM."

Intel blijft marktleider wat betreft omzet, gevolgd door Samsung Electronics, SK hynix en Micron. Intel zag zijn omzet uit halfgeleiders met 3,7% stijgen, wat vooral toe te schrijven is aan meer vraag vanuit kernklanten en toegenomen vraag naar CPU's voor servers. Bedrijven als Qualcomm en MediaTek profiteerde van verkoopcijfers van 5G-smartphones, die sterk zijn ondanks een vertragende smartphonemarkt als geheel. 5G zorgt onder meer voor een hogere gemiddelde verkoopprijs van chipsets en vraag naar extra componenten.

halfgeleiders-gartner-01-2021.png

Geheugensegment presteert het best

Geheugen is best presterende segment in 2020 en profiteert van de toegenomen vraag naar servers, PC's en ultramobiles. De wereldwijde omzet uit geheugen is in 2020 met 13,5 miljard dollar gestegen, wat goed is voor 44% an de totale omzetgroei in de halfgeleidermarkt in 2020.

Als we inzoomen op geheugen blijkt dat NAND flash het sterkst presteert en een omzetgroei van 23,9% noteert. In totaal is voor 52,8 miljard dollar aan NAND flash verkocht, wat 10,2 miljard dollar meer is dan in 2019. De leveringen van NAND flash waren in 2020 beperkt, wat in de eerste helft van 2020 tot hogere verkoopprijzen heeft geleid. Over heel 2020 is de prijs van NAND flash daardoor met slechts 2% gedaald.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!