IT-channel business in Europa overtreft verwachtingen

16-01-2021 | door: Witold Kepinski

IT-channel business in Europa overtreft verwachtingen

Volgens IT-onderzoeksbureau CONTEXT sloot het Europese IT-kanaal een buitengewoon jaar af met een recordverkoop van 26,3 miljard euro en een jaar-op-jaargroei van 10,2% in het vierde kwartaal. De cijfers komen overeen met een jaar waarin het kanaal elk kwartaal beter presteerde dan verwacht, ondanks ongekende supply chain-uitdagingen en de sluiting van veel kantoren gedurende een groot deel van 2020.

De omzet over het hele jaar bedroeg 83,3 miljard dollar en de groei bedroeg 7,2%, tegenover cijfers van 77,8 miljard dollar en 3,6% in 2019. Ondanks de daling van de vraag in veel IT-categorieën voor ondernemingen, hebben de drang naar digitale transformatie en de toegenomen vraag van thuiswerkers en studenten ertoe bijgedragen dat de meeste landen een indrukwekkende jaarlijkse omzetgroei hebben gerealiseerd.

Deze werden geleid door Polen (30%), Tsjechië (15%), Spanje (13%) en Italië (11%), met alleen Frankrijk (-2%) Oostenrijk (-5%) en Slowakije (-7%) met een negatieve groei voor het jaar. Mobiele pc's speelden een grote rol in deze groei, met name notebooks waar de volumes jaar-op-jaar met 37% groeiden in de Europese distributie en de inkomsten met 31% groeiden.

Onderwijs en Zorg

Vanuit het onderwijs was er een sterke vraag naar tablets en laptops en vanuit de gezondheidszorg, terwijl commerciële organisaties bleven investeren om werken op afstand te ondersteunen. In de consumentenruimte waren zowel traditionele laptops als gaming-laptops populair, omdat kopers werk en ontspanning wilden ondersteunen tijdens lockdowns.

Resellers

Kleine en middelgrote resellers (SMR's) bleven het kanaal domineren, met een marktaandeel dat weinig veranderde ten opzichte van 2019, namelijk 36,5%. Zakelijke resellers verloren in de verslagperiode 2% van hun aandeel, goed voor 26,4% van de markt in 2020, terwijl spelers in de retailketen hun aandeel met bijna een procentpunt zagen toenemen tot 23,3%.

Software en Services

De zakelijke verkooppunten van Etail bleven relatief ongewijzigd op 3%, terwijl het etail-consumentenkanaal zijn aandeel met 1,6% verhoogde tot 10,7%. Ondanks relatief teleurstellende prestaties gedurende het jaar, was er eind 2020 goed nieuws voor zakelijke resellers dankzij enkele grote software- en services overeenkomsten, die een stijging van omzet veroorzaakten.

Groei continueert

“Het IT-kanaal in Europa heeft 2020 afgesloten door opnieuw beter te presteren dan de verwachtingen - we hebben de afgelopen jaren geen groei met dubbele cijfers gezien in een kwartaal. Met de huidige vraag naar digitale producten volgt er nog meer in 2021. We verwachten dat de groei begin januari herstart”, aldus Adam Simon, Global Managing Director van CONTEXT. "In plaats van het jaar te beginnen met een lege pijplijn na de sterke afsluiting van 2020, zullen we het tegenovergestelde zien. Er is nog steeds een enorme vraag waaraan niet kan worden voldaan, deels als gevolg van een tekort aan aanbod, en dit zal de groei van de kanaalverkoop blijven stimuleren."

CONTEXT voorspelt dat 2021 bijna het eerste jaar ooit van 100 miljard dollar aan inkomsten voor het IT-kanaal in Europa zal zijn.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware