Europese cloud providers verliezen marktaandeel aan Amerikanen

19-01-2021 | door: Redactie

Europese cloud providers verliezen marktaandeel aan Amerikanen

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group laten zien dat de Europese cloudmarkt sinds begin 2017 meer dan verdrievoudigd is tot 5,9 miljard euro (of 6,9 miljard dollar) in het derde kwartaal van 2020. In diezelfde periode hebben Europese serviceproviders hun cloud uitgebreid en inkomsten zien stijgen, maar hun marktaandeel is gedaald van 26% tot minder dan 16%, gedreven door de opkomst van Amazon, Microsoft en Google. Deze drie toonaangevende wereldwijde cloudproviders zijn agressief gegroeid en vertegenwoordigen nu 66% van de regionale markt.

Het saldo van de Europese markt komt voor rekening van kleinere Amerikaanse en Aziatische cloudproviders, die ook gestaag marktaandeel verliezen. Onder de Europese cloudproviders is Deutsche Telekom de leider die 2% van de markt vertegenwoordigt, gevolgd door OVHcloud.

Met inbegrip van de verwachte activiteiten in het vierde kwartaal, schat Synergy dat de Europese inkomsten uit cloudinfrastructuurdiensten over het volledige jaar 2020 (inclusief IaaS, PaaS en gehoste privéclouddiensten) meer dan 23 miljard euro zullen bedragen, een stijging van 31% ten opzichte van 2019. IaaS- en PaaS-diensten zijn goed voor bijna 80 % van de markt en ze groeien ook sneller dan het kleinere gehoste of beheerde privécloudsegment. Een van de hoogste groeicijfers is te zien in PaaS met database-, IoT- en analyseservices.

“Europese cloudproviders proberen meer grip te krijgen op de markt door te focussen op klantsegmenten en use cases met strengere datasoevereiniteit en privacyvereisten. Dit heeft geleid tot het Gaia-X-initiatief dat een poging vertegenwoordigt om het lot van de Europese cloudindustrie terug te draaien”, aldus John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “Hun inspanningen zijn prijzenswaardig, maar het probleem is dat dit een beetje lijkt op King Canute ook bekend als Knoet de Grote die probeert een opkomend tij te stoppen. De drie grote Amerikaanse cloudproviders hebben nu 67 hyperscale datacenters in Europa en meer dan 150 extra lokale aanwezigheidspunten, terwijl de twee Amerikaanse providers nog eens 36 grote datacenters hebben. In totaal bedroegen hun Europese capex in de afgelopen vier kwartalen in totaal 12 miljard euro, 20% meer dan in de voorgaande vier kwartalen."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud