Beleid van Google Play Store onderzocht door Amerikaanse staten

20-01-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Beleid van Google Play Store onderzocht door Amerikaanse staten

Een aantal Amerikaanse staten is een onderzoek gestart naar het beleid van Google's Play Store. De zaak kan leiden tot een rechtszaak, die mogelijk in februari of maart wordt ingediend.

Dit melden bronnen aan persbureau Reuters. Bloomberg maakte vorige maand eveneens melding van het onderzoek en meldt dat een eventuele aanklacht tegen Google nog deze maand kan worden ingediend. Het onderzoek wordt geleid door de staten Utah, North Carolina en New York. Mogelijk sluiten ook andere staten zich aan bij het onderzoek.

Inkomsten afstaan en betaalsysteem

Het onderzoek gaat specifiek om regels die Google oplegt aan ontwikkelaars die apps aanbieden via de Play Store. Zo moeten ontwikkelaars 30% van de inkomsten via in-app betalingen afstaan aan Google en gebruik maken van het betaalsysteem van Google. Dit leidt al langer tot kritiek van onder meer ontwikkelaars.

In een verklaring wijst Sameer Samat, vice president van Android en Google Play, op de concurrentie die Google stimuleert met zijn beleid. "De meeste Android-apparaten worden verscheept met tenminste twee voorgeïnstalleerde appwinkels, en consumenten zijn in staat extra appwinkels te installeren", aldus Samat. "Deze openheid zorgt dat ook als een ontwikkelaar en google het niet eens zijn over voorwaarden, de ontwikkelaars nog steeds kan distribueren op het Android-platform."

Terug naar nieuws overzicht
Software