Canalys: investering in cyberbeveiliging groeit met tien procent

20-01-2021 | door: Witold Kepinski

Canalys: investering in cyberbeveiliging groeit met tien procent

De laatste driemaandelijkse cybersecurityprognose van Canalys voorspelt dat de uitgaven wereldwijd met 10,0% zullen toenemen in het beste scenario in 2021. Cybersecurity blijft dit jaar een hoge prioriteit, aangezien het scala aan dreigingen groter wordt en er nieuwe kwetsbaarheden opduiken, terwijl de frequentie van aanvallen toeneemt.

De wereldwijde voorspelling van de cybersecurity-markt van Canalys gaat ervan uit dat de huidige investeringstrends zullen aanhouden. De eerste helft van het jaar zal worden beïnvloed door aanhoudende lockdown-beperkingen en verlof als reactie op de pandemie. Goedkeuringen van COVID-19-vaccins en de start van massale vaccinatieprogramma's hebben een tijdschema vastgesteld voor het heropenen van economieën en een aanhoudend wereldwijd herstel vanaf halverwege het jaar.

De totale marktwaarde voor cyberbeveiliging zal naar verwachting in 2021 60,2 miljard dollar bedragen, met inbegrip van zendingen van endpoint beveiliging, netwerkbeveiliging, web- en e-mailbeveiliging, gegevensbeveiliging, kwetsbaarheids- en beveiligingsanalyses en identiteitstoegangsbeheer.

Lockdown

Zelfs in het worstcasescenario van Canalys zijn de vooruitzichten voor een jaarlijkse groei van 6,6%. Dit veronderstelt een diepere en langdurige economische impact van lockdowns en houdt rekening met de opkomst van nieuwe varianten van het virus.

De budgetten voor cyberbeveiliging zijn tot dusverre veerkrachtig geweest tijdens de pandemie. De uitgaven voor het MKB werden echter beïnvloed, en de inkrimping van het personeelsbestand en verlof hadden nadelige gevolgen voor sommige verlengingen en meerjarige deals, vooral in de zwaarst getroffen sectoren, waaronder horeca, detailhandel en transport. Supply chain-problemen waren ook een factor bij de vervulling van hardware eerder in 2020, maar zijn sindsdien afgenomen.

Ondanks de aanhoudende groei in cybersecurity-investeringen, bereikte het aantal datalekken en gecompromitteerde records, evenals ransomware-aanvallen, vorig jaar een recordhoogte. Meer dan 12 miljard records, die een reeks persoonlijk identificeerbare informatie bevatten, werden naar verluidt gecompromitteerd in 2020, terwijl het aantal bekende ransomware-aanvallen met bijna 60% toenam. Verkeerde configuraties van cloudgebaseerde databases en phishingcampagnes gericht op de kwetsbaarheden van onbeveiligde en slecht opgeleide externe medewerkers waren sleutelfactoren. Helaas, in deze tijd, waarin de gezondheidszorg en het onderwijs onder buitengewone druk staan, waren er meer aanvallen en online fraude op hen gericht. Voortdurend massaal werken en leren op afstand, en de versnelling van digitale transformatieprojecten zullen deze trend in 2021 aanhouden.

SolarWinds hack

“De grootste bedreigingen zijn altijd die nog niet bekend zijn. De ontdekking van de SUNBURST-campagne voor geavanceerde aanhoudende dreigingen eind 2020, die voortkomt uit kwaadaardige code die is geïnjecteerd in het veelgebruikte SolarWinds Orion IT-beheerplatform en de daaropvolgende infiltratie in andere systemen, benadrukt dit, ”aldus Matthew Ball, hoofdanalist bij Canalys. “Betrokkenheid bij professionele cybersecurity-services in reactie op dit laatste probleem zal een van de vele factoren zijn die bijdragen aan aanhoudende investeringen dit jaar, vooral in nieuwere oplossingen om opkomende bedreigingen te beperken. Groei in add-on-abonnementen met nieuwe functies, producten om de cloud te beveiligen en geleverd vanuit de cloud, en upgrades van bestaande oplossingen zullen de belangrijkste drijfveren zijn voor uitbreiding. De noodzaak voor organisaties om meerlagige en holistische benaderingen te hanteren.”

Canalys voorspelt dat web- en e-mailbeveiliging in 2021 met 12,5% zal groeien, een van de sterkste groeisegmenten, aangezien ongelijksoortige technologieën samenkomen om blijvende verbindingen tussen gebruikers en clouddiensten te beveiligen.

Zero Trust

Kwetsbaarheids- en beveiligingsanalyses zullen met 11,0% toenemen, wat verder gaat dan logboekregistratie en monitoring, maar ook informatie over bedreigingen, gedragsanalyse en geautomatiseerde respons. De groei in endpoint-beveiliging zal na een sterk 2020 vertragen tot 10,4%. Het zal een essentieel onderdeel blijven van de cyberbeveiligingsstapels, aangezien veel kantoormedewerkers op afstand blijven werken.

Identiteitstoegangsbeheer, een belangrijk onderdeel van het Zero Trust-beleid, dat veilige toegang tot gegevens en applicaties ondersteunt, zal met 10,4% groeien. Netwerkbeveiliging zal het grootste segment zijn, met een stijging van 8,0%, gedreven door de herstart van vertraagde upgradeprojecten. Gegevensbeveiliging zal met 6,6% toenemen, gericht op bescherming, zo besluit Canalys.

Terug naar nieuws overzicht
Security