Wouter Hoeffnagel - 21 januari 2021

Europese miljoenenboete voor Valve en videogame-uitgevers wegens geoblocking

Europese miljoenenboete voor Valve en videogame-uitgevers wegens geoblocking image

De Europese Commissie legt het Amerikaanse softwarebedrijf Valve en een vijftal uitgevers van videogames boetes op vanwege geoblocking. Valve, Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media en ZeniMax krijgen in totaal 7,8 miljoen euro aan boetes opgelegd.

Valve en de uitgevers beperkte grensoverschrijdende verkoop van bepaalde PC-videogames op basis van geografische locatie an gebruikers binnen de Europese Economische Ruimte (EER). De Europese Commissie oordeelt dat de partijen zich hiermee hebben schuldig gemaakt aan geoblocking, wat niet is toegestaan volgens de Europese wet.

Voordelen van de Europese digitale interne markt

"Meer dan 50% van alle Europeanen spelen videogames. De videogame-industrie in Europa floreert en is nu meer dan 17 miljard euro waard. De sancties van vandaag tegen geoblocking praktijken van Valve en vijf uitgevers van videogames zijn een herinnering dat de Europese mededingingswetgeving bedrijven verbiedt grensoverschrijdende verkoop contractueel te beperken. Dergelijke praktijken ontnemen Europese consumenten de voordelen van de Europese digitale interne markt en de kans om binnen de EU de meest aantrekkelijke aanbieding te kiezen", aldus Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging.

Bandai Namco, Capcom, Focus Home, Koch Media en ZeniMax hebben meegewerkt aan het onderzoek van de Europese Commissie. Zij krijgen daarom lagere boetes opgelegd. De bedrijven moeten gezamenlijk ruim zes miljoen euro betalen. Valve werkte niet mee aan het onderzoek en krijgt een boete van 1,6 miljoen dollar opgelegd.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!