Redactie - 22 januari 2021

Mendix: ‘Dit wordt het annus mirabilis’

Wat gaat er het komende jaar gebeuren in de IT? Mendix heeft daar samen een aantal voorspellingen over gedaan. We praten hierover met Hans de Visser van Mendix. Na de disruptie van 2020 volgt dit jaar een innovatief herstel, wat dit jaar tot een annus mirabilis zal maken.

“Voor mij is een opvallende trend de snelle ontwikkeling van low-code in Nederland”, zegt Hans de Visser, Vice President Product Management bij Mendix. “Dat gaat zich manifesteren op steeds meer technologiedomeinen, dus veel breder dan de applicatie-ontwikkeling waar het allemaal begonnen is. Bij ons platform zien we dat abstractie en automatisering een rol spelen bij steeds meer softwaredomeinen.”

“Enerzijds om productiviteit te verbeteren, anderzijds om steeds meer mensen software te laten ontwikkelen. En dan niet meer alleen op het gebied van klassieke applicaties, maar bij zaken als data-integratie, workflow en multi-experience development. Voorheen aparte platforms komen nu bij elkaar met low-code als verbindend element.”

Use cases

“Wij hebben een aantal typische use cases voor low-code. Operational excellence is altijd een belangrijk thema geweest in het optimaliseren van processen voor intern gebruik. Daarbij gaat het om zaken als workflows voor capital expenditure, claimafhandeling, contract management etc. Een andere categorie waar we veel low-code gebruikt zien worden is customer engagement. Daar wordt veel op ingezet, ook met low-code. Want wanneer je klanten een optimale ervaring wilt bieden kan dat alleen maar door nauwe samenwerking tussen business en IT. Daar leent Mendix low-code zich bij uitstek voor.”

En tenslotte heb je applicaties in de core systemen waar low-code wordt gebruikt. Dit geeft aan hoe volwassen low-code is geworden. Het gaat niet meer alleen om het bouwen van business-applicaties, maar van core systemen. We zien dat steeds meer klanten zich bezighouden met de vraag hoe ze grotere groepen developers kunnen bedienen met low-code. Voorheen was er een scheiding tussen de ontwikkeling vanuit IT en meer marginale activiteiten op ontwikkelgebied in de business.”

Citizen developers

“Nu zien we echter met de opkomst van citizen developers dat er extra aandacht is voor governance en compliance. Want je wilt niet dat door het verkeerd gebruik van data of slecht gemaakte applicaties problemen ontstaan.

“Daarin is de techniek niet zozeer de uitdaging. Die werkt. Maar de toepassing van low-code in verander-management en als facilitator van digitalisering is wat vooral aandacht vraagt van het management. Je ziet twee benaderingen van governance: de ene is detective governance. Door te laten zien wat er gebeurt kun je direct ingrijpen.. Daar zijn auditfuncties en transparantie voor nodig.”

Governance

De Visser:“Het andere is preventive governance, waarmee je met vangrails voorkomt dat mensen de bocht uitvliegen. Dat doen wij ook met ons platform. Bijvoorbeeld door alleen data die ‘schoon’ is aan te bieden aan de citizen developers via een data catalogus. Een andere manier is om applicaties volgens bepaalde principes te ontwikkelen. Die kunnen allemaal in templates worden vervat, waarbij de citizen developers alleen daar gebruik van maken. En tenslotte het daar onderliggende niveau is het uitvoeren van een consistentie-check, iets wat al langer gemeengoed is in de wereld van low-code. Daarmee weet je of je een technische goede, solide applicatie hebt neergezet.”

Een andere trend die een steeds belangrijkere rol gaat spelen is die van de kunstmatige intelligentie. “Op het gebied van AI zien we verschillende dingen gebeuren. In de eerste plaats gebeurt er steeds meer AI assisted development, waarbij AI de ontwikkelaars begeleidt. Daar zijn we ongeveer twee jaar geleden al mee begonnen.”

Bots

De eerste bot die we hebben gelanceerd hielp bij de business logic, bij wat we Mendix Assistnoemen. Dat is AI assisted development. Omdat we cloud-leverancier zijn beschikken we over veel modellen die we geanonimiseerd kunnen doorlichten. Zo zijn we in de gelukkige omstandigheid dat we 88 miljoen verschillende patterns hebben kunnen analyseren. Op basis hiervan kunnen we ontwikkelaars die met vergelijkbare zaken bezig zijn gericht aanwijzingen geven.”

“Hiermee hebben we ondertussen een nauwkeurigheid bereikt van 95 procent in het geven van de juiste suggesties. De bot kan bovendien in elke positie van de flow advies geven, en we zien dat er enorm veel gebruik van wordt gemaakt: zestig procent van onze developers maakt actief gebruik van AI bij het ontwikkelen van low-code software. En bij die mensen ontstaat veertig procent van de flows door Mendix Assist.”

Impact

AI zal dus grote impact hebben. Analisten van Forrester schatten dat 75 procent van alle bedrijfssoftware dit jaar gebouwd zal worden met low-code technologie, waardoor sommige branche-experts 2021 al ‘The Year of Low-Code’ noemen. In het rapport wordt gesproken over ‘AI zonder de zijwieltjes’. AI-technologie wordt al op grote schaal toegepast in economische gebieden en sectoren als financiën, gezondheidszorg, defensie, transport, strafrecht, slimme steden en stadsplanning. Mendix verwacht een exponentiële groei in embedded AI-tooling voor productiviteitswinst, voor analyse en aanbevelingen.

En uiteindelijk, na 2020 als annus horribilis wordt 2021 een annus mirabilis. “We voorspellen dat 2021 de rust na de storm zal zijn. Technologie heeft ons geholpen deze lange maanden van verwijdering en afzondering door de pandemie te doorstaan. Dit jaar kijken we uit naar de nabijheid van vrienden, een stevige handdruk en het drinken van een biertje of koffie met collega's", besluit de Visser.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!