Witold Kepinski - 23 januari 2021

KPMG: recordbedrag aan investeringen in Europese startups

KPMG: recordbedrag aan investeringen in Europese startups image

De investeringen in Europese startups zijn in de laatste drie maanden van 2020 tot recordhoogte gestegen. In het vierde kwartaal van vorig jaar werd voor een bedrag van 14,3 miljard dollar in Europese startups geïnvesteerd. Dat is 70% meer dan het bedrag van 8,4 miljard dollar in de laatste drie maanden van 2019. De totale investeringen in Europese startups kwamen vorig jaar uit op $ 49 miljard, significant meer dan het bedrag van 42 miljard dollar in 2019.

Het aantal transacties liep echter fors terug, van 7.563 in 2019 naar 6.149 in 2020. Ook de investeringen in Nederlandse startups namen vorig jaar toe, van 1,1 miljard dollar in 2019 tot 1,7 miljard dollar in 2020. De meest opvallende Europese investeringen in de laatste drie maanden van vorig jaar waren de kapitaalinjectie van 389 miljoen dollar in het Britse LumiraDx en de investering van 372 miljoen dollar in het Franse Ynsect. Dit blijkt uit de Venture Pulse, het onderzoek van KPMG naar de wereldwijde investeringen in startups.

Early-stage startups hebben last van Covid-19

Wereldwijd werd in 2020 voor een bedrag van 300 miljard dollar in startende ondernemingen geïnvesteerd. Dat is iets meer dan de 282 miljard dollar in 2019. Het aantal transacties daalde van 28.657 tot 24.433. De Verenigde Staten was in 2020 goed voor ruim de helft van alle investeringen, 164 miljard dollar. “Ondanks de onzekerheid als gevolg van de Covid-19 pandemie, de Amerikaanse presidentsverkiezingen, de Brexit-onderhandelingen en de aanhoudende spanningen tussen de Verenigde Staten en China, bleven startups vorig jaar goed zichtbaar op de radar van investeerders”, zegt Karina Kuperus, partner bij KPMG’s adviesgroep Emerging Giants. Kuperus: “Covid-19 vormt voor iedere onderneming in de wereld een enorme uitdaging. Maar dit soort grote uitdagingen brengt in het algemeen ook heel veel nieuwe kansen met zich mee. Dat geldt vooral voor de technologie. Investeerders hadden hun pijlen net name gericht op door technologie gedreven oplossingen, op startups die in heel goed in staat zijn te helpen snel te reageren op de veranderende behoeften van personeel en klanten. Dit betekent dat beginnende startups en zelfs bedrijven die al enige omzet genereren grote moeite hebben om aan geld te komen.”

‘Dry powder’ zorgt voor scherpe concurrentie

Door de beschikbaarheid van veel ‘ongebruikt geld’ bij investeerders is de concurrentie volgens Zuidema groot. Kuperus: “Investeerders staan in de rij om de beste transactie te kunnen doen. Ook dit zorgt ervoor dat de belangstelling vooral uitgaat naar ‘late stage’ startups met een bewezen bedrijfsmodel. In een aantal sectoren, waaronder fintech, bezorging en logistiek en ‘edtech’, onderwijstechnologie, heeft dit geleid tot steeds hogere waarderingen. Hoewel er in de markt enige bezorgdheid ontstond over de bedragen die in dit soort bedrijven gepompt worden, bewijzen de hoge waarderingen na de beursgang van bijvoorbeeld bezorgbedrijf DoorDash en AI-gedreven SaaS-bedrijf C3.ai dat de huidige prijzen wel degelijk realistisch zijn.

Blijvende belangstelling voor health en biotech

Naast deze sectoren zijn ook startups in de gezondheidszorg en de biotechnologie in trek bij investeerders. Kuperus: “In de laatste drie maanden van vorig jaar wist een aantal bedrijven financieringen van 100 miljoen + dollar op te halen, zoals het Amerikaanse Resilience (725 miljoen dollar) en Tempus Labs ( 450 miljoen dollar), het Chinese LianBio (310 miljoen dollar) en RecBio (224 miljoen dollar), het Duitse ATAI Life Sciences (125 miljoen dollar) en LumiraDX (389 miljoen dollar).

Met de goedkeuring van een aantal Covid-19 vaccins zijn wij wereldwijd mogelijk in staat om de pandemie achter ons te laten. Dat betekent echter niet dat de investeringen in deze sectoren straks zullen afnemen. De pandemie heeft mede duidelijk gemaakt hoe dwingend de noodzaak is om een groot aantal aspecten van het huidige zorgsysteem te moderniseren en nieuwe technologieën, zoals Artificial Intelligence, in te zetten om nieuwe geneesmiddelen te kunnen ontwikkelen.”

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!