Europese distributeurs starten dit jaar best goed

Notebooks zijn in trek

25-01-2021 | door: Redactie

Europese distributeurs starten dit jaar best goed

Volgens CONTEXT, een Brits IT-marktonderzoeksbureau, zijn Europese IT-distributeurs het jaar beter begonnen dan in 2020, hoewel het aanbodstekort nog steeds zorgwekkend is. De Weekly Revenue Trend Index van CONTEXT zet de landen van de regio af tegen een waarde van 100 aan het begin van 2020, die werd berekend op basis van een gemiddelde van 13 wekelijkse distributieverkopen in 2019 voor elk rechtsgebied.

Van de grote landen in de regio is alleen Frankrijk dit jaar slechter begonnen dan het eindigde in 2019. Het nieuws komt nadat CONTEXT vorige week onthulde dat de Europese distributieverkoop in het vierde kwartaal van 2020 een recordaantal van € 26,3 miljard en een jaar-op-jaargroei van 10,2% bereikte.

In termen van specifieke productgebieden lijken lockdowns en sociale distantiëring in 2020 een grote impact te hebben gehad op de omzetgroei.

Mobiel computergebruik (28%), monitoren (25%), computeraccessoires (28%) en AV-systemen (37%) noteerden allemaal een omzetgroei met dubbele cijfers voor het volledige jaar ten opzichte van 2019. Dit werd gedreven door de vraag van thuiswerkers en studenten voor laptops, monitoren, computermuizen, microfoons, webcams en andere producten voor werk en vrije tijd.

Computercomponenten (7%), software en licenties (4%) en de categorie “Nieuwe technologieën en andere” (11%), die smart home-producten en wearables bevat, presteerden ook goed tijdens de periode. Ondanks de algehele negatieve groei gedurende het jaar, zijn er ook positieve signalen uit het vierde kwartaal dat het komende jaar mogelijk een ommekeer in de toekomst zal zien voor printen (-8%), verbruiksartikelen voor printen (-1%), infrastructuur en beveiliging (-5%) en grootformaat displays (-14%).

Meer teleurstellend waren echter de prestaties van telecom, die in 2020 een groei van slechts 4% noteerden, ondanks het verschijnen van verschillende nieuwe producten op de markt, evenals desktops (-13%) en de omvangrijke dienstenmarkt (-2%).

Over het algemeen overtroffen de belangrijkste IT-sectoren de CONTEXT-verwachting van 4-7% groei in Q4 2020 met een behoorlijke marge, met een omzetgroei van 10,4% op jaarbasis.

“We wisten dat de groei in het vierde kwartaal eerder omhoog dan omlaag zou gaan, maar we hadden nooit zo'n indrukwekkend vierde kwartaal verwacht. Onze voorspellingen werden consequent overtroffen door het kanaal in 2020 en we hopen dat ze dat weer zullen zijn wanneer we volgende week de richtlijnen voor het eerste kwartaal van 2021 publiceren '', aldus Adam Simon, de wereldwijde algemeen directeur van CONTEXT. "Het is ook geweldig om te zien dat het Small and Medium Reseller (SMR) -kanaal terugkeert van een moeilijk 2020 met een sterkere start tot dit jaar dan vorig jaar, terwijl de verkoop van Retail Chain en Etail Consumer uitstekend was in het vierde kwartaal en in januari."

Ondanks de positieve vooruitzichten sloeg CONTEXT een waarschuwing uit met betrekking tot het aanbod, dat nog steeds wordt belemmerd in verschillende belangrijke categorieën.

Tot nu toe hebben distributeurs in januari minder dan twee weken voorraad (WoS -Weeks of Stock) in notebooks, hoewel het geleidelijk aan trekt. Het aanbod van monitoren is het hele vierde kwartaal laag geweest en blijft dat met minder dan een week op voorraad, terwijl printers bijna niets hebben (0,5 WoS).

Terug naar nieuws overzicht
Hardware