Virgin Orbit gaat Nederlandse militaire nanosatelliet BRIK-II lanceren

26-01-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Virgin Orbit gaat Nederlandse militaire nanosatelliet BRIK-II lanceren

Het bedrijf Virgin Orbit gaat indien alles volgens plan verloopt medio maart met zijn eerstvolgende lancering de eerste Nederlandse nanosatelliet in een baan om de aarde positioneren. Deze militaire satelliet genaamd BRIK-II betreft een experimenteel project die in opdracht van de Koninklijke Luchtmacht in een uniek samenwerkingsverband is ontwikkeld. Hiermee betreedt Defensie het ruimtedomein. Het ministerie van Defensie spreekt van een historische mijlpaal voor de krijgsmacht.

Zowel civiel als militair zijn we zeer afhankelijk geworden van satellietsystemen. Denk aan het gebruik van navigatie- en communicatiesystemen. Daarmee gaan zowel kansen als bedreigingen gepaard. De NAVO benadrukte het belang van het gebruik van de ruimte eind 2019 door de ruimte tot operationeel domein te verklaren. Ook Defensie onderkent dit belang: in de Defensievisie 2035 is onder andere beschreven dat het gebruik van de ruimte een noodzakelijke schakel is geworden van het informatiegestuurd optreden van onze krijgsmacht.

Samen met Nederlandse industrie en kennisinstituten is gekozen om schaalbare en betaalbare capaciteiten te onderzoeken voor militair gebruik van de ruimte. Nanosatellieten, die qua omvang net iets groter zijn dan een melkpak, zijn goedkoper dan de grote traditionele satellieten en kunnen in grotere aantallen in een baan om de aarde worden gebracht waardoor de kwetsbaarheid van het systeem als geheel wordt verkleind. De BRIK-II is zo'n nanosatelliet. Met het project waarmee de betrokken partijen willen aantonen dat een dergelijke satelliet geschikt is voor relevante (militaire) communicatie en informatie toepassingen.

Samen sterker

De bouw van de BRIK-II onderstreept volgens het ministerie het innovatieve vermogen van Nederlandse industrie en kennisinstituten om relevante militaire en/of dual use capaciteiten te ontwikkelen. Het Delftse bedrijf Innovative Solutions in Space (ISISPACE) is de ontwerper en integrator van de BRIK-II. Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) heeft nieuwe technologieën ontwikkeld die op de BRIK-II in de praktijk worden gebracht.

Ook wordt er samengewerkt met de Technische Universiteit Delft (TU Delft) en internationaal met de University of Oslo. De Amerikaanse onderneming Virgin Orbit is geselecteerd voor het uitvoeren van de lancering.

BRIK-II

De naam BRIK-II is niet geheel toevallig gekozen. BRIK-II staat symbool voor de ontwikkeling van de Nederlandse lucht- en ruimtevaart sinds 1913.

In 1913 bouwde Marinus van Meel ‘De Brik’ en daarmee het eerste vliegtuig voor de toenmalige ‘Luchtvaartafdeeling’ in Soesterberg. Dit vliegtuig werd door de Nederlandse krijgsmacht ingezet om het luchtvaartdomein te ontdekken.

Om zijn pioniersgeest te herdenken, krijgt de eerste nanosatelliet de eervolle naam, BRIK-II.

Terug naar nieuws overzicht