iXSystems tweakt open source TrueNAS software

Brett Davis, iX Systems

27-01-2021 | door: Witold Kepinski

iXSystems tweakt open source TrueNAS software

iXSystems, we hebben er vaker over geschreven, is een eigenzinnig bedrijf gevestigd in San Jose. Het beheert de open source TrueNAS, de nummer 1 open source NAS, die iedere gebruiker zelf kan installeren op zijn hardware. Daarnaast integreert iXSystems de software ook in concrete kant en klare producten op basis van eigen hardware. De hardware is zelf ontwikkeld en de systemen worden in eigen beheer geassembleerd. Van de hardware zijn drie streams beschikbaar: Core, Enterprise en Scale. Elke versie adresseert een eigen markt.

Core is een product van de basic gebruiker. Enterprise biedt een hoge beschikbaarheid en is daarmee bestemd voor de grotere zakelijke gebruikers. Scale is een hyper-geconvergeerde versie die nog in ontwikkeling is en in het datacentrum draait.

De open source TrueNAS software blijft zich verder ontwikkelen en is inmiddels bij versie twaalf beland. Een verdere optimalisatie van de software heeft een performance verbetering van circa 30% opgeleverd. Daarnaast heeft de software een verbeterde beveiliging met encrypties en drive versleuteling. De Security Officer creëert te ruimte om splitsing te maken tussen opslag en beveiliging. De sleutels kunnen via die functie maar in beperkte kring aan gebruikers beschikbaar gesteld worden. De API die de toegang realiseert kan samenwerken met key-managers van derden.

Brett Davis, Executive Vice President: “TrueNAS Scale is een volledig open source hyperconverged oplossing voor zeer grote omgevingen die horizontale ondersteuning (schaalbaar) voor ZFS vereisen. De oplossing werkt op elke x86-server (zoals Amazon EC2) en combineert verwerking en opslag. Het is te gebruiken in kombinatie met container-, Linux- en KVM-implementaties. De dienst is gebaseerd op TrueNAS en het OpenZFS-bestandssysteem”.

Terug naar nieuws overzicht
Software