GGD wil zo snel mogelijk nieuw softwaresysteem

29-01-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

GGD wil zo snel mogelijk nieuw softwaresysteem

De GGD willen zo snel mogelijk overstappen op andere software voor bron- en contactonderzoek. Het huidige systeem HPzone wordt vervangen. De software ligt onder vuur nadat op grote schaal persoonsgegevens uit systemen van de GGD blijken te zijn verkocht.

Dat zegt Ellis Jeurissen, landelijk portefeuillehouder bron- en contactonderzoek van de GGD tegen NRC. Jeurissen stelt naar aanleiding van de onthullingen over het datalek door RTL Nieuws zo snel mogelijk te willen overstappen en zegt met man en macht te werken aan een overstap naar een 'veel veiliger portaal'.

Slecht beveiligd

De beveiliging van de systemen van de GGD blijkt niet op orde, meldde RTL Nieuws deze week. Zo wordt het downloaden van grote hoeveelheden gegevens niet actief gemonitord, kunnen werknemers bij grote hoeveelheden gegevens zonder dat zij daarbij hoeven te kunnen en worden gegevens in sommige gevallen gedeeld via WhatsApp-groepen. Ook blijkt dat tientallen medewerkers met de systemen werken zonder een verklaring omtrent gedrag (VOG) te hebben ingeleverd, iets wat wel verplicht is.

Opvallend is dat de GGD al maanden door eigen medewerkers werd gewaarschuwd over de privacyproblemen van de systemen. Deze waarschuwingen zouden echter niet serieus zijn genomen en niet zijn opgepakt. Dit staat haaks op uitspraken van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Welzijn, die eerder aangaf dat de GGD alles had gedaan wat hen verwacht mag worden maar diefstal niet te voorkomen is. De Tweede Kamer debatteert volgende week over de beveiliging bij de GGD's. 

Terug naar nieuws overzicht
Security