Printfunctie coronasysteem uitgeschakeld door GGD

01-02-2021 | door: Wouter Hoeffnagel
Deel dit artikel:

Printfunctie coronasysteem uitgeschakeld door GGD

Een printfunctie is ICT-systemen voor het bijhouden van coronapatiënten is door de GGD uitgeschakeld. De maatregel moet diefstal van gegevens uit de systemen bemoeilijken.

De GGD ligt onder vuur nadat data uit het systemen op grote schaal op internet verhandeld blijkt te zijn. De gegevens zijn buitgemaakt door medewerkers, die gegevens downloadden en online doorverkochten. In totaal gaat het om gegevens van miljoenen Nederlanders. De gegevens zijn afkomstig uit een tweetal systemen: CoronIT en HPzone. In CoronIT worden gegevens van personen die zich bij de GGD's laten testen vastgelegd, terwijl in HPzone gegevens staan van bron- en contactonderzoeken.

HPzone bevatte een printversie die het mogelijk maakte per keer gegevens van honderden personen uit te draaien. Deze functie was toegankelijk voor alle medewerkers die gebruik maakte van het systeem. De exportfunctie werd eerder al geblokkeerd, maar een functie om lijsten met persoonsgegevens af te drukken nog niet. Via de printfunctie was het ook mogelijk bestanden als PDF op te slaan en via deze wijze met derden te delen. Deze functie is nu uitgeschakeld.

Terug naar nieuws overzicht
Security