Wouter Hoeffnagel - 01 februari 2021

Australische premier: Microsoft kan met Bing gat dat Google achterlaat opvullen

Australische premier: Microsoft kan met Bing gat dat Google achterlaat opvullen image

Microsoft kan met zijn zoekmachine Bing het opvullen dat ontstaat indien Google met zijn zoekmachine de Australische markt verlaat. Dit zegt de Australische premier Scott Morrison na een gesprek met Satya Nadella, directeur van Microsoft.

De Australische overheid en zowel Google als Facebook ruziën al enige tijd over een Australisch wetsvoorstel, dat de bedrijven verplicht te betalen voor nieuwsberichten die zij delen. Dit is volgens de Australische overheid nodig ter ondersteuning van lokale media. Google en Facebook noemen het wetsvoorstel echter onwerkbaar. Google dreigde eerder zijn zoekmachine uit Australië terug te trekken indien het voorstel wordt aangenomen. Facebook dreigt het voor Australische gebruikers onmogelijk te maken nieuws te delen.

Wat Nadella en Morrison precies in hun gesprek hebben besproken is onduidelijk. Een woordvoerder van Microsoft bevestigt aan Reuters de gesprekken, maar wil geen details prijsgeven. Wel erkent het bedrijf de uitdagingen waarmee de mediasector de afgelopen jaren te kampen heeft, onder meer vanwege veranderende businessmodellen en voorkeuren van klanten.

Ook gesprek met Mark Zuckerberg

Een aantal Australische ministers ging onlangs ook in gesprek met Mark Zuckerberg over het onderwerp. Australische minister van Financiën Josh Frydenberg sprak na afloop van een constructieve discussie, maar stelt dat Facebook hem niet heeft overtuigd het wetsvoorstel aan te passen.

In Frankrijk is Google wel tot een overeenkomst gekomen met een grote uitgeverij voor het betalen voor artikelen die het bedrijf deelt. De Franse antimededingingstoezichthouder had hiertoe opgeroepen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!