Zettabyte tijdperk brengt veranderingen op het gebied van storage met zich mee

02-02-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Zettabyte tijdperk brengt veranderingen op het gebied van storage met zich mee

De opslagindustrie concentreert zich niet meer op tera- of petabytes, maar richt zich inmiddels op zettabytes (1 miljard TB). Door de toename van IoT-apparaten, 5G-netwerken en de enorme groei van smart video staan bedrijven nog maar aan het begin van het opslaan en extraheren van waarde uit data. In het aankomende zettabyte tijdperk moeten bedrijven heroverwegen hoe ze hun opslag ontwerpen zodat ze aan de stijgende capaciteitsvraag kunnen blijven voldoen. Manfred Berger, Senior Manager Business Development en Datacenter bij Western Digital, ziet vijf veranderingen in storage die het zettabyte tijdperk met zich meebrengt.

1. Meer smart video data aan de rand

Slimme videocamera’s ondersteunen in toenemende mate kunstmatige intelligentie (AI), data-analyse, thermal imaging en deep learning-algoritmen. Deze verbeterde mogelijkheden van slimme video, samen met steeds hogere videoresoluties, vergroten de behoefte aan meer en betrouwbare opslag op de camera. Tegenwoordig kunnen bedrijven 18 terabyte aan beeldmateriaal opslaan op één harde schijf, die tot 64 camera’s kan ondersteunen evenals 32 extra streams voor deep learning-analyses.

Daarnaast zorgen AI en real time data-analyse voor een verplaatsing van videodata van de cloud naar edge storage. Het is voor camera’s moeilijk om 24/7 4K-bewakingsvideo’s te verwerken als deze naar een gecentraliseerd datacenter honderden kilometers verderop gestuurd moeten worden.

Latentie en bandbreedte worden een probleem voor real time data-analyse in dynamische situaties zoals openbare veiligheid. Hoewel veel bedrijven momenteel nog slimme video-data in de cloud verwerken, gaan organisaties in 2021 op zoek naar edge storage zodat AI-analyse sneller kan plaatsvinden.

2. Gelokaliseerde datacenteropslag voor gaming en eSports

Online gaming, op zowel consoles als pc’s, zorgde al voor druk op netwerken en dit nam in 2020 verder toe, mede dankzij de stijgende populariteit van eSports en eSports-competities.

Tijdens deze professionele livestream-competities is het waarborgen van een gelijk speelveld van cruciaal belang voor een eerlijke wedstrijd. Een hoge bandbreedte en hoge capaciteit betrouwbare opslag is vereist om te kunnen gamen in 4K en 8K met HDR, augmented en virtual reality. Om deze gegevens met succes op te nemen en latentie te voorkomen, investeren online gamingbedrijven in 2021 verder in hoogwaardige HDD- en SSD-opslagoplossingen om hun activiteiten te ondersteunen.

3. Hyperscalers stappen over naar NVMe

De enorme hoeveelheid data die wereldwijd door hyperscalers moet worden verwerkt, geanalyseerd en opgeslagen is aanzienlijk. Nu mensen nog meer gewend zijn aan online activiteiten blijft dat volume alleen maar verder groeien.

Als gevolg hiervan wordt Non-Volatile Memory Express (NVMe)-opslag, die rechtstreeks op de CPU wordt aangesloten, steeds populairder. De oudere Serial ATA's (SATA) zijn niet op dezelfde manier ontworpen voor high-speed opslagmedia als hun NVMe-tegenhanger met lage latentie en hoge prestaties. In 2021 gaan hyperscalers door met de overgang naar NVMe om aan de groeiende vraag naar snelheid te voldoen.

4. Revolutie in opslag door Zoned Storage

In een tijdperk waarin bedrijven de doorvoer, latentie en kosten willen beheersen en de efficiëntie willen maximaliseren, moet het beheer verplaatst worden van apparaatniveau naar de host.

Zoned Storage HDD's (SMR) en SSD's (ZNS) vereisen dat de host meewerkt bij het efficiënt organiseren van data in zones. Met een uniform software-framework kunnen data intelligent op zowel SMR HDD's als ZNS SSD's worden geplaatst om de opslagcapaciteit te vergroten, de Total Cost of Ownership (TCO) te verlagen en de servicekwaliteit te verbeteren. Dit betekent dat datacenter- en cloudproviders opslag kosteneffectiever kunnen schalen voor het zettabyte-tijdperk. In 2021 zal zoned storage, inclusief SMR HDD's en ZNS SSD's, een revolutie teweegbrengen in opslag- en systeemarchitecturen.

5. Composable Disaggregated Infrastructure met OpenFlex

De term uitsplitsing of disaggregated is niet nieuw in datacenters, met name voor hyperscale organisaties die het hebben toegepast om de hardware-efficiëntie op schaal te verbeteren. Composable Disaggregated Infrastructure gaat nog een stap verder met een focus op hardwareflexibiliteit en reactievermogen, aangedreven door software, om de IT-infrastructuur aanzienlijk eenvoudiger te automatiseren.

OpenFlex deelt de volledige bandbreedte van NVMe SSD's door meerdere hosts via een ethernet fabric met lage latentie, alsof ze lokaal aangesloten zijn op de PCIe-bus in x86-servers. Dit biedt operators van datacenters meer flexibiliteit om de capaciteit op te schalen en efficiënter gebruik te maken van uitgesplitste flash-opslag waarmee betere prestaties voor de meest veeleisende workloads worden bereikt.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters