Witold Kepinski - 09 februari 2021

Cisco onderzoek: IT-flexibiliteit vergroot veerkracht van het bedrijf

Cisco onderzoek: IT-flexibiliteit vergroot veerkracht van het bedrijf image

Het Cisco Global Networking Trends Report 2021 ziet een hernieuwde nadruk op IT-flexibiliteit als belangrijkste algemene trend om de veerkracht van het bedrijf te vergroten. In tegenstelling tot de huidige inspanningen op het gebied van bedrijfscontinuïteit, hebben organisaties veerkracht nodig om goed te kunnen inspelen op onvoorziene en ingrijpende gebeurtenissen.

Op IT-gebied is de coronapandemie een wake-up call geweest. Niet alleen werd er vrijwel van de ene dag op de andere massaal thuisgewerkt, maar ook zagen veel organisaties zich gedwongen om hun digitalisering te versnellen. Toch is het niet de eerste crisissituatie waarmee zij te maken hebben gehad. Volgens het rapport hebben 7 van de 10 organisaties in de afgelopen 5 jaar minstens één ernstige crisis meegemaakt en bijna allemaal zijn ze ervan overtuigd dat het niet hun laatste crisis zal zijn. Het netwerk speelt een centrale rol bij het vergroten van de veerkracht van een organisatie, zodat deze een crisis beter het hoofd kan bieden.

Alleen de netwerkcontinuïteit – de connectiviteit en uptime - in stand houden, is niet langer voldoende. Het netwerk moet snel kunnen reageren op alle omstandigheden, nieuwe businessmodellen en diensten mogelijk maken, integreren met IT-processen en ook nog medewerkers, kernactiviteiten, klanten en het merk beschermen.

Op grond hiervan ziet het Cisco Global Networking Trends Report 2021 dat het netwerk de volgende cruciale organisatie-aspecten verder moet ondersteunen:

Werknemers moeten ongeacht of ze thuis, op kantoor of elders werken veilig toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk en kunnen beschikken over al hun applicaties die ook goed moeten presteren om overal dezelfde gebruikservaring te bieden. De belangrijkste uitdagingen daarbij zijn de prestaties van de applicaties, het waarborgen van de security en het verkrijgen van inzicht in het gedrag van de eindgebruikers. Wat security betreft draait het om schaalbare VPN, het gebruik van multifactor authenticatie om applicaties te beveiligen en het bieden van veilige toegang tot de multicloud.

Medewerkers moeten in staat worden gesteld om, zodra dat weer kan, veilig naar kantoor te gaan. Niet verrassend is dat er veel meer gebruik gemaakt zal worden van videoconferencing, daarnaast zal netwerktechnologie worden gebruikt om te kunnen bepalen waar en wanneer mensen te dicht op elkaar zitten, zodat de anderhalve meter afstand gehandhaafd kan worden. Ook zal er meer aandacht komen voor netwerkoperaties en helpdeskfunctie op afstand.

Door de economische gevolgen van de pandemie, zullen organisaties uit kostenoverwegingen meer werklasten naar de publieke cloud brengen. Dat zullen steeds vaker verschillende clouds zijn waardoor de veerkracht en flexibiliteit worden verhoogd. De uitdaging zal zijn om overal dezelfde gebruikservaring te bieden. Het tot stand brengen van een multicloudstrategie helpt daarbij.

De grote en snelle toename van thuiswerken zorgt voor grote druk op de netwerkoperaties en het beheer. Netwerkautomatisering brengt verlichting en kan storingen tot een minimum beperken. Automatisering zal breed ingezet worden, van het doorvoeren van end-to-end netwerkbeleid tot operaties zoals segmentatie en toegang geven tot het netwerk.

Netwerkautomatisering zal steeds meer gebruikmaken van AI voor netwerkanalyse en het verkrijgen van diepgaande inzichten zodat organisaties zich beter kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Moderne netwerken genereren een stortvloed aan events en issues die zonder hulp van geavanceerde technologie niet meer af te handelen zijn. Door het inzetten van AI kunnen netwerken de flexibiliteit, veiligheid, intelligentie en snelheid bieden die nodig zijn om de zakelijke veerkracht te ondersteunen.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!