Multi-tenancy vereenvoudigt het werk voor MSP's

Steven Jurczak, Product Copywriter at Carbonite + Webroot an OpenText company

09-02-2021
Deel dit artikel:

Multi-tenancy vereenvoudigt het werk voor MSP's

Multi-tenancy voor Carbonite Server Back-up vereenvoudigt het werk voor ICT-partners omdat zij via een enkel beheer portaal van de software op een server verschillende tenants kunnen bedienen. Tenant betekent letterlijk huurder, dus men kan het zien alsof de klant van de ICT-partner een stukje infrastructuur huurt voor de back-up voorziening. Hoewel de klanten dezelfde server delen, is de data van elke klant logisch gescheiden. Het is dus niet mogelijk via de toegang van de ene tentant toegang te krijgen tot de andere tenant. Deze aanpak vereenvoudigt niet alleen het werk voor ICT-partners, maar verlaagt ook de kosten omdat klanten worden gehost in een gedeelde omgeving. Hierdoor worden de kosten van de software verlaagd en wordt het gebruik van de opslagcapaciteit geoptimaliseerd.

Hoewel de voordelen van multi-tenancy groter zijn dan de risico's, moeten MSP’s wel rekening houden met beveiliging bij het configureren van een multi-tenantomgeving. De toegang tot de omgeving moet worden gereguleerd, zodat klanten alleen hun eigen data kunnen zien. Hieronder staan een aantal beveiligingstips voor de IT-beheerders die verantwoordelijk zijn voor de back-up.

Toegangsbeheer

Carbonite Server Back-up biedt de controle- en zichtbaarheidsfuncties die IT-beheerders nodig hebben om databeveiliging en logische scheiding van taken te garanderen tussen klanten, partners en operationele teams. Achter de schermen bevindt zich een beveiligde infrastructuur die data beschermt terwijl deze wordt overgedragen en opgeslagen.

Beheerders kunnen de oplossing aanpassen aan de behoeften van elke klant. De mogelijkheden:

  • Aparte onderliggende site voor autonoom beheer door individuele beheerders
  • Aparte kluisaccounts in de back-end voor opslag van de data van elke entiteit
  • Op rollen gebaseerde toegang voor beheerders
  • De mogelijkheid om back-upactiva logisch te taggen en te groeperen
  • Aparte versleuteling per back-uptaak

De toegang tot services, zowel voor beheer als voor dataoverdracht, wordt strikt gereguleerd. Elke agent die wordt geïmplementeerd om back-ups te maken van een bronserver, moet in het beheer portaal worden geregistreerd. Het registratieproces vereist beheertoegang en verificatie via een set portaalreferenties. De portaalreferenties worden beheerd via het portaalbeheerdersaccount.

De beheerdersreferenties zijn gekoppeld aan het kluisaccount, waarvoor tweefactor-verificatie kan worden geconfigureerd voor on-premise implementaties van de portal. Een portalbeheerder kan aparte kluistoegang toewijzen aan aanvullende portalgebruikers en indien nodig op rollen gebaseerde toegangsregels toepassen. De kluis is een cruciaal onderdeel van Carbonite Server Back-up. Deze communiceert met de agents en accepteert de data waarvan een back-up moet worden gemaakt. De back-up- en herstelsoftware voor de kluis wordt op de kluis-hardware geïnstalleerd om alle back-upsets te beheren.

Zodra de data naar de on-premises kluis of de cloud is verzonden, slaat de back-up- en herstelsoftware in de kluis gecomprimeerde en ontdubbelde back-updata op, die vervolgens wordt versleuteld. In combinatie met onze DeltaPro-technologie zorgt Carbonite Server Back-up voor end-to-end-beveiliging en wordt de opslagomvang fors verkleind. De back-up- en herstelsoftware in de kluis garandeert en valideert ook de integriteit van back-updata. U kunt ook automatische replicatie plannen naar een tweede, externe kluis op één van uw locaties.

Schaalbaarheid

On-premises kluishardware kan fysiek of virtueel zijn. U kunt bestaande servers en opslag hergebruiken, een alles-in-één appliance voor back-up en herstel kiezen of een grootschalige multi-tenant kluisomgeving opzetten met onze schaalbare infrastructuur voor back-up en herstel op basis van de private cloud. Klanten die lokale kopieën van hun omgeving willen bewaren, kunnen tevens voor hardware bij ons terecht.

Met de Carbonite Server Back-up oplossing kunnen MSP’s server back-up aanbieden via eigen infrastructuur aan hun klanten. Voor ICT-partners zonder eigen infrastructuur of die dit liever uitbesteden of die op zoek zijn naar een tweede of derde locatie: heeft Carbonite ook de optie om Server Back-up SaaS (Software-as-a-Service) via een datacenter van Carbonite aan te bieden.

Voor meer informatie over het gebruik van Carbonite Server Back-up om uw multi-tenantomgeving te implementeren, gaat u naar onze pagina over serverback-up.

Door: Steven Jurczak, Product Copywriter at Carbonite + Webroot an OpenText company 

Terug naar nieuws overzicht
Datacenter