Gartner: Apple kocht bijna twaalf procent van alle halfgeleiders in 2020

14-02-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Gartner: Apple kocht bijna twaalf procent van alle halfgeleiders in 2020

Apple blijft de grootste afnemer van halfgeleiders. Het Amerikaanse bedrijf kocht 11,9% van de totale wereldwijde productie op in 2020.

Dit blijkt uit cijfers van Gartner. De top 10 original equipment manufacturers (OEMs) investeerde in 2020 zo’n 10% meer in halfgeleiders dan het jaar daarvoor. De tien spelers zijn samen goed voor 42% van de totale markt, in verhouding met 40,9% in 2019. De top 10 bestaat uit dezelfde spelers als een jaar eerder.

“Tweede grote factoren die de investeringen van de top OEM’s in halfgeleiders in 2020 beïnvloeden waren de COVID-19 pandemie en het politieke conflict tussen de VS en China”, zegt Masatsune Yamaji, research director bij Gartner. “De pandemie verzwakte de vraag naar 5G-smartphones en verstoorde de productie van voertuigen, maar vergrootte de vraag naar mobiele PC’s en videogames evenals investeringen in clouddatacenters in 2020. Een stijgende prijs van geheugen in 2020 leidde eveneens tot hogere chipbestedingen door OEM’s gedurende het jaar.”

Uitgaven van Huawei fors gedaald

Huawei gaf 23,5% minder uit aan halfgeleiders dan in 2019. “De Amerikaanse overheid verzwaarde handelsbeperkingen voor Huawei in 2020, en beperkte het vermogen van het bedrijf om halfgeleiders aan te schaffen. Dit beperkte de levering van smartphones en reduceerde diens marktaandeel. De Chinese markt blijft echter belangrijk voor vendoren van halfgeleiders, aangezien andere Chinese smartphone OEM’s opstonden om het vacuum dat Huawei creëerde in de tweede helft van 2020 op te vullen.”

gartner-halfgeleiders-2020.png

Apple blijft marktleider

Apple blijft de grootste koper van halfgeleiders in 2020, wat onder meer te danken is aan het voortdurende succes van de AirPods, vraag naar Mac computers en iPad’s en toenemende gebruik van NAND flash. “Toenemende vraag naar mobiele PC’s en tablets door thuiswerken dreef de productie van Mac’s en iPad’s in 2020 significant op”, aldus Yamaji. “Het bedrijf begon ook zijn transitie naar Apple halfgeleiders voor zijn Mac productreeks in de tweede helft van 2020.”

Samsung blijft op de tweede positie staan en vergrootte zijn investeringen met 20,4% in 2020. Dit schrijft Gartner onder meer toe aan de zwakkere concurrentie vanuit Huawei en sterke vraag naar enterprise SSD’s voor datacenters. Ook profiteerde Samsung van trends zoals thuiswerken en e-learning, wat de vraag vergrootte naar PC’s en cloudservers waarin veel SSD’s van Samsung worden gebruikt.

Investeringen van Xiaomi stegen het meest

Van de top 10 vergrootte Xiaomi zijn investeringen met 26% het meest. “De smartphone business van Xiaomi is minimaal geraakt tijdens de pandemie dankzij zijn voornamelijk online gebaseerde verkoopmodel. Sancties op Huawei stelde Xiaomi in staat meer marktaandeel te vergaren in de smartphonemarkt. Xiaomi’s sterke succes in een breed aantal consumentgerichte IoT-apparaten waaronder Smart TV’s, wearables en smart home appliances vergrootte eveneens de investeringen in halfgeleiders in 2020”, zegt Yamaji.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware