AXEZ combineert HPE GreenLake met eigen kennis en maatwerk in de cloud

Barry van Beem en Rene van Dop, Axez

16-02-2021 | door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski
Deel dit artikel:

AXEZ combineert HPE GreenLake met eigen kennis en maatwerk in de cloud

In een wereld die meer en meer draait op digitale informatie zorgt AXEZ dat data en applicaties overal en altijd voor iedereen beschikbaar zijn. De volledig op HPE gerichte ICT-dienstverlener uit Rijswijk stelde onlangs 'services-man' Barry van Beem aan om de volgende stap te zetten: in combinatie met HPE GreenLake de oplossingen en diensten van AXEZ óók aanbieden in abonnementsvorm.

Alles wat AXEZ al jaren naar volle tevredenheid doet voor een slordige driehonderd eindklanten, biedt de dienstverlener voortaan óók aan 'as-a-service'. “Maar dan ook echt alles, van de meest eenvoudige hardwaretransacties tot en met onze GuardData-diensten, Infrastructure as a Service (IaaS), Backup-as-a-Service (BaaS), Disaster Recovery-as-a-Service (DRaaS) en Storage as a Service (StaaS)”, verduidelijkt Barry van Beem, die zeven jaar bij HPE werkte en daar veel leerde over services. Volgens de Rotterdamse bedrijfseconoom valt of staat de toekomst van ICT-resellers met het aanbieden van producten en oplossingen als een dienst, dus in een abonnementsvorm. “AXEZ heeft dat goed begrepen, kijk maar naar onze strategie. We zijn volle bak de omschakeling aan het maken naar het aanbieden van ons hele aanbod als een dienst. Samen met HPE GreenLake.”

Groeien met services

Want dat is waarvoor Barry van Beem sinds kort pendelt tussen zijn woonplaats, het Gelderse Oosterbeek en Rijswijk. “Sinds 2013 heb ik als zelfstandig ondernemer directies van verschillende bedrijven geadviseerd over digitalisering én de organisatieontwikkeling die daarbij nodig is. Een jaar geleden begon ik als directieadviseur bij AXEZ en sinds afgelopen november ben ik operationeel directeur. Ik ken de HPE-organisatie van binnenuit, dus dat is bij een 'HPE-only' partner als AXEZ makkelijk schakelen. Per 31 december 2020 ben ik ingestapt als aandeelhouder. We hebben de organisatie in tweeën verdeeld om sneller te kunnen groeien: René is algemeen directeur en pakt marketing en sales, en ik doe de aansturing van alle operationele activiteiten, inclusief de organisatieontwikkeling.”

Met Van Beem aan boord groeit AXEZ hard door, vooral dus met 'XaaS', maandelijks betaalde diensten, onder andere met HPE Aruba Networks. “Nadat de markt zich had ontwikkeld van on-premises naar on-premises gecombineerd met cloud, zochten veel klanten de oplossing in hybride omgevingen”, vertelt Van Beem. “Veel van onze klanten zitten daar nog steeds en die hybriditeit blijft nog wel even. Het zijn klanten van middelgroot tot groot, die voor ons een heel mooie niche vormen. Voor hen is de juiste begeleiding in hun 'journey naar de cloud' cruciaal, en die begeleiding verzorgen wij. Bij ons krijgen klanten een persoonlijke benadering. Ons onderscheidend vermogen is dat wij onze klanten en hun omgevingen als geen ander kennen. En dat we hun vertrouwen in onze kennis steeds opnieuw waarmaken. Wij zijn de logische keuze om de stap naar services samen mee te maken.”

HPE GreenLake

Zo'n reis naar de cloud verloopt voor AXEZ-klanten het prettigst als ze de vertrouwde diensten en trajecten van AXEZ voortaan kunnen afnemen als een clouddienst. Van Beem: “We doen dat zoveel mogelijk met HPE GreenLake, het vernieuwde aanbod gestandaardiseerde workloads van HPE. Met GreenLake – waarmee onze klanten hun applicaties (kosten)efficiënt in een hybride omgeving draaien en beheren, en naar de infrastructuurcomponenten geen omkijken meer hebben – kunnen we de meeste omgevingen nu ook aanbieden in een 'pay-per-use' model, als een 'cloud experience', als een dienst. En waar het niet helemaal past, daar vullen wij de GreenLake workloads naadloos aan met onze eigen AXEZ-maatwerkoplossingen.”

Volgens algemeen directeur René van Dop heeft AXEZ het grote voordeel dat de HPE-kennis in zijn organisatie 'heel diep' gaat. “Wij zijn al twaalf jaar een HPE-only Platinum Partner, gespecialiseerd in het complete infrastructuurportfolio van HPE. Daarom krijgen we regelmatig de grotere, complexere projecten toevertrouwd. Nu wij verder gaan richting cloud met services, is het HPE GreenLake-portfolio ons op het lijf geschreven.”

AXEZ: on-premises, cloud en services

Volgens Van Dop beweegt on-premises zich in rap tempo richting cloud. “Natuurlijk blijven wij ook on-premises onze klanten bedienen. Maar desgewenst nemen we klanten heel eenvoudig mee richting cloud en services. En het mooie is: waar het niet past, daar doen wij maatwerk in de cloud. Wij kunnen combinaties maken. Ons voornaamste doel is de meer complexere omgevingen kloppend krijgen. We doen dat met HPE GreenLake in combinatie met onze eigen maatwerkoplossingen. Zo kunnen we voor onze klanten ook wat niet past in GreenLake meenemen in hun transitie naar de cloud.”

Met HPE GreenLake komen toepassingen van HPE met een pay-per-use model in het eigen datacenter van de klant te staan. “Komen wij bij een grote onderneming waar de hele ICT-omgeving past in zo'n GreenLake-model, dan kunnen we die omgeving relatief eenvoudig voor ze neerzetten”, legt Van Dop het nogmaals uit. “Maar onze toegevoegde waarde is vooral dat stukje maatwerk: de legacy software die bij zo'n klant draait, of misschien stelt de klant bepaalde eisen aan performance die niet direct passen bij de standaarden van GreenLake. In dat geval kunnen wij een eigen aanvullende GreenLake-omgeving bouwen, beheerd vanuit het AXEZ-datacenter, waarmee een complete managed services omgeving ontstaat. Voor de klant maakt dat verder niet uit en voor HPE is dit natuurlijk heel interessant, omdat op deze manier elke klant in het GreenLake-model past. ”

AXEZ GuardData

Een mooi voorbeeld van zo'n typische AXEZ-dienst als aanvulling op de standaarden van HPE GreenLake, is GuardData. Van Beem: “GuardData is een product- en dienstenportfolio vanuit ons eigen AXEZ-datacenter, met daarin gestandaardiseerde diensten als IaaS, maar ook BaaS, DRaaS, en StaaS. GuardData laat zien waar we goed in zijn: complexere infrastructuren en oplossingen leveren, die net even anders zijn dan de standaard. GuardData is schaalbaar en flexibel, en daardoor bij uitstek geschikt voor kleinere én grote 'beetje maatwerk' omgevingen voor klanten in transformatie.”

Waar het uiteindelijk om gaat volgens Van Beem: AXEZ heeft zo'n driehonderd klanten en die willen allemaal geholpen worden richting clouddiensten. “Met veel van onze klanten doen we al jaren zaken. Met GreenLake hebben we er aan de onderkant van onze stack schaalbare, standaard 'pay-per-use' workloads bij gekregen. Daarmee kunnen we heel gemakkelijk opschalen. De behoeften van onze klanten zijn deels standaard, maar vaak net anders. Daarom komen ze bij ons. Kijk bijvoorbeeld naar onze klant Slimstock, het softwarebedrijf uit Deventer dat gespecialiseerd is in intelligent voorraadmanagement. Daar leveren we met GuardData in elf landen verspreid over vier continenten onze diensten en doen we een case met GreenLake met echt alles erop en eraan. AXEZ en HPE GreenLake samen maken een nog betere combinatie, en dat is goed nieuws voor ons, maar vooral voor al onze klanten. Standaard workloads plus maatwerk in de cloud. Wij maken het passend.”

Door: Witold Kepinski en Jeroen Bordewijk

Terug naar nieuws overzicht
Cloud