BPSOLUTIONS: Zet data aan het werk

Zet data aan het werk

Ronald van Heek, BPSOLUTIONS
17-02-2021 | door: Witold Kepinski en Teus Molenaar
Deel dit artikel:

BPSOLUTIONS: Zet data aan het werk

Sommige organisaties hebben moeite om kosten rondom cloud inzichtelijk en onder controle te krijgen, zo weet Ronald van Heek, Chief Commercial Officer bij BPSOLUTIONS. “Maar dat is niet nodig. Met onze billing engine kunnen we de kosten optimaliseren. Daarnaast zorgen wij ervoor dat de workloads op de juiste plek staan, zodat we data altijd veilig hebben gesteld en kunnen gebruiken om het bedrijfsresultaat te verbeteren.”

BPSOLUTIONS, zo vertelt Van Heek, heeft zijn sporen verdiend in de traditionele datacenterwereld. De onderneming is opgericht in 2001 en helpt sindsdien organisaties hun bedrijfsdoelstelling te halen door aan de ene kant de mission critical IT altijd up and running te houden en aan de andere kant innovatie mogelijk te maken door inzet van data analytics en data science. “Er is de afgelopen jaren bij BPSOLUTIONS veel veranderd”, zegt Van Heek. En dan heeft hij het niet alleen over de recente verhuizing naar het Secoya Business Park te Papendorp in Utrecht. “We hebben het niet louter over IT-ondersteuning van bedrijfskritische processen; tegenwoordig is de IT zelf een wezenlijk onderdeel van het bedrijfskritische proces. Het belang van automatisering is niet meer te onderschatten.”

Hij zegt dat 90 procent van de business op dit moment nog komt uit het 7x24 beheren en optimaliseren van IT-platformen bij klanten. Hierin is BPSOLUTIONS de afgelopen jaren enorm gegroeid. Een strategische keuze die zich nu ook echt uitbetaalt.
Een belangrijke ontwikkeling hierbij, noemt hij de inzet van cloud computing, waardoor dat ‘up and running’ houden andere kennis en vaardigheden vereist. “Onze Mission Critical engineers maken het mogelijk dat onze klanten workloads eenvoudig kunnen verplaatsen. En dat is nodig, want de meeste organisaties beschikken tegenwoordig over een multicloud gebaseerde IT-omgeving. Zo helpen we een klant, die data in een public cloud heeft staan – Azure in dit geval – om daar data science op toe te passen en daarnaast private cloud workloads in onze datacenters te draaien en nog een deel traditionele IT intern bij de klant. Het liefst hanteren we automation voor het verplaatsen van workloads, maar je moet toch altijd nog zelf aangeven waar een workload naar toe moet. Al met al zorgen wij ervoor dat data op de juiste plek terecht komen. Vervolgens is het van wezenlijk belang om te zorgen dat data overal en altijd veilig zijn, zeker nu cybercriminaliteit een groot risico vormt. Hierin hebben we vanuit onze samenwerking met Rubrik, de specialist op het gebied van cloud data management oplossingen, een uitgebreid portfolio aan diensten. Zie hierbij ook de annoncering rondom de gunning van de Belastingdienst omtrent de uitbesteding van hun SAP HANA infrastructuur aan BPSOLUTIONS, waar we samen met HPE, Suse en Rubrik een on premise Infrastructure as a Service dienst voor SAP HANA leveren in het datacenter van de Belastingdienst. Maar BPSOLUTIONS doet meer dan Mission Critical dienstverlening, de afgelopen jaren werd een data science practice opgestart, waarbij organisaties als het Haga Ziekenhuis, Van Duuren transport en GGD Gelderland Zuid uitgebreide data en AI-ondersteuning wordt geboden. Met deze diensten ondersteunen we organisaties echt bij het creëren van waarde uit de beschikbare data. Uiteindelijk gaat het daar om. Niet voor niets is ons credo: Make data work. De inrichting en beheer van de IT-infrastructuur vormen daarvoor de basis, maar waarde ontlenen aan gegevens om de bedrijfsvoering te verbeteren, is het uiteindelijke doel.”

Start-up
Dat begint met het vaststellen welke mogelijkheden data kunnen bieden voor een bedrijf of instelling. Daarvoor zet BPSOLUTIONS discovery workshops bij de klant in. “Het deel van ons bedrijf dat zich bezig houdt met data science voor onze klanten hebben we vorm gegeven als een soort van start-up. Het fungeert als een apart team binnen onze onderneming. We hebben ook op dit gebied diverse vacatures trouwens, want er zijn nog niet veel datakenners op de markt, die ook nog eens verstand hebben van het up and running houden van Mission Critical IT.”

Hij verwijst eveneens naar de SAP HANA-propositie van BPSOLUTIONS. “Dit gaat alle lines of business aan; dus moet je als dienstverlener ook met veel verschillende mensen binnen een organisatie het gesprek aangaan. De migratie naar SAP HANA raakt veel primaire bedrijfsprocessen binnen een organisatie; finance, marketing, sales, de supply chain. Het succes dat we hierin bewerkstelligen, komt enerzijds doordat we precies weten wat de impact op die processen is, maar tevens weten hoe we de IT- platformen en beheerprocessen dienen in te richten.”

Van Heek vervolgt: “Je ziet daarnaast ook een belangrijke ontwikkeling dat er nog heel veel waarde gehaald kan worden uit data die in back-up omgevingen aanwezig zijn. Ook hier werken we met Rubrik samen om data te verplaatsen tussen diverse cloud omgevingen en kopieën beschikbaar te stellen aan onze data scientists. Zij kunnen op basis hiervan voorspellende modellen opzetten door middel van AI tooling, maar ook bijvoorbeeld IBM Watson. Een van onze mooiste voorbeelden van een geslaagd data science project is toch wel de case bij een ziekenhuis in Den Haag. Hier hebben we de wachttijden bij de spoedeisende hulp inzichtelijk gemaakt en een voorspellend model gemaakt, waardoor binnenkomende patiënten een voorspelling van de wachttijd te zien krijgen op basis van historische gegevens. Daarnaast kunnen we nu voorspellingen doen omtrent te verwachten drukte, waardoor de planning kan worden aangepast. Hierdoor kan het ziekenhuis nog betere zorg verlenen. Inmiddels zien we dat ook andere ziekenhuizen willen aanhaken. Zo zie je hoe je door inzet van data science en specifieke kennis van zorgprocessen de wereld slimmer kunt maken.”

Cloud Billing Engine
Het verschuiven van workloads tussen (public) clouds en het eigen datacenter kan aardig in de papieren lopen. Daarom is het nodig, aldus Van Heek, dat je zeker weet dat de data op de juiste plek staan om er waarde aan te ontlenen.
“Veel klanten vinden de public cloud nog spannend; vooral ook vanwege het kostenaspect. Wij hebben een billing engine ingericht, waarin we zowel Public Cloud kosten van Azure, AWS, IBM, maar ook diverse SaaS offerings in één portaal inzichtelijk hebben. Daarmee komen alle rekeningen van de verschillende providers bij elkaar in één klantportaal en zie je waar het geld wordt uitgegeven. Daarbij hebben wij specialisten die helpen de kosten onder controle te houden en werken we met budgets per kostendrager en limieten op de uitgaven. Dit werkt zodanig goed dat we besparingen zien voor klanten van soms tienduizenden euro’s per maand. Dat we vervolgens in staat zijn de diverse cloud omgevingen centraal te monitoren en beheren, en gegevens altijd en overal veilig te stellen, maakt ons onderscheidend in de markt.”

Toekomstbestendig
Ten slotte vertelt Van Heek hoe hij de rol van BPSOLUTIONS naar de toekomst ziet: “Uiteindelijk heeft elke organisatie een multicloud platform. En dat is nu nog razend ingewikkeld. Onze toegevoegde waarde is onder meer dat wij in staat zijn op een veilige manier de diverse clouds aan elkaar te koppelen en het geheel te beheren. Met onze slimme IT-infrastructuur en Cloud Platform oplossingen en Mission Critical Managed Services diensten maken wij de automatisering bij onze klanten toekomstbestendig. En blijkbaar doen we dat erg goed, want we hebben een Net Promotor Score van 87. Dat we vervolgens steeds vaker organisaties helpen om, met data science diensten, meer waarde uit data te halen, is een mooie ontwikkeling. Het steunt onze missie om de wereld een stukje slimmer te maken”, glundert Van Heek.

Auteurs: Teus Molenaar en Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Datacenter