Documentaire Trust in the Blockchain Society onderzoekt vertrouwen in technologie

16-02-2021 | door: Redactie

Documentaire Trust in the Blockchain Society onderzoekt vertrouwen in technologie

Productiestudio Submarine Channel en designuitgever Archis lanceerden onlangs de smartphone documentaire Trust in the Blockchain Society, over de invloed van blockchaintechnologie op het vertrouwen in onze samenleving. De interactieve documentaire maakt vraagstukken rondom de complexe blockchain op een speelse en laagdrempelige manier toegankelijk voor een breed publiek. Experts als internetpionier Marleen Stikker, journalist Brett Scott en crypto-econoom Shermin Voshmgir bespreken de potentiële sociale gevolgen die de implementatie van blockchain kan hebben.

Blockchain is een nieuw soort database waarin transacties opgeslagen kunnen worden, van digitale betalingen tot het uitwisselen van digitale documenten en gegevens. Veel mensen hebben dankzij de groeiende populariteit van cryptocurrencies als Bitcoin wel eens gehoord van de term blockchain, maar de invloed die de technologie heeft op onze samenleving en denkwijze is voor velen onbekend. In Trust in the Blockchain Society gaan regisseurs Leonardo Dellanoce en Francesco Degl'Innocenti dieper in op de sociale impact die blockchain heeft op de maatschappij en ons concept van vertrouwen.

Meedenken nu het nog kan
Francesco: “Vertrouwen is volgens historici de basis voor elke beschaving, volgens economen is het de basis van elke economie. Nu is er blockchain, een technologie waarvan beweerd wordt dat vertrouwen niet meer nodig is. Wij openen het gesprek over de manier waarop dit ons concept van vertrouwen herontwerpt en daarmee ons leven beïnvloedt, los van de complexe techniek die erachter schuilgaat. Vergelijk het met een gesprek over smartphonegebruik: je hoeft niet te weten hoe het apparaat technisch in elkaar zit om de sociale impact die het op ons leven heeft te begrijpen.”

Blockchain is nog volop in ontwikkeling: de discussie over hoe de technologie gebruikt dient te worden is nog niet voorbij. Juist daarom is het zo belangrijk dat een breder publiek deel uitmaakt van het gesprek, stelt maker Leonardo: “Met social media begonnen we pas kritische vragen te stellen over het gebruik en onze privacy toen het type interactie ons leven al volledig in de greep hield. Met blockchain zitten we nog in de fase waarin we de vorm van vertrouwen, eigendom en samenwerking aan de kaak kunnen stellen.”

Interactieve ervaring

Trust in the Blockchain Society biedt een innovatieve en interactieve manier om het complexe onderwerp ‘blockchain’ voor iedereen begrijpelijk te maken. Kijkers kunnen de documentaire in eigen tempo tot zich nemen, op een manier die bij hen past. In totaal komen acht blockchain experts uit verschillende disciplines, zoals design, economie, journalistiek en politiek, uitgebreid aan het woord in drie hoofdstukken.

Eenvoudig te bedienen interactieve functies stellen het publiek in staat om met de inhoud te spelen, deze te kijken, luisteren en/of lezen. Een ervaring die stof tot nadenken geeft en het gesprek over blockchain op gang helpt.

De volledige documentaire is gratis te zien op trustblockchainsociety.com.

 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Blockchain