Europese distributeurs zien sterke vraag naar notebooks en tablets

16-02-2021 | door: Witold Kepinski

Europese distributeurs zien sterke vraag naar notebooks en tablets

De Europese IT-distributeurs boekten voor de tweede week op rij een omzet van 1,8 miljard euro, terwijl het hele IT-kanaal zijn geweldige start voortzette tot 2021, volgens de laatste gegevens van CONTEXT, een Brits IT-marktinformatiebedrijf. De sterke prestatie in week drie volgde op de richtlijnen van CONTEXT vorige week, die dit kwartaal een jaar-op-jaar groei van de kanaalverkoop voorspelde van tussen de 6% en 12%.

Hetzelfde verhaal is te zien in CONTEXT's Weekly Revenue Trend Index, die de huidige prestaties vergelijkt met een waarde van 100 voor elk land, afgeleid van een gemiddelde van vier weken in 2019. Van de grootste Europese markten laat het een tweecijferige omzetgroei zien in week drie. boven het gemiddelde van 2019 voor Polen (42%), Italië (37%), Spanje (31%), Duitsland (20%) en Frankrijk (10%). Alleen het VK stelde teleur, met cijfers net onder het gemiddelde van 2019.

Er waren ook sterke prestaties van bepaalde industriesectoren, aangevoerd door notebooks, tablets en computeraccessoires, die beide een omzetgroei van 44% lieten zien ten opzichte van de gemiddelde cijfers voor 2019. Software (35%), AV-systemen (35%) garanties (21%) en telecom (16%) liet ook een sterke groei zien.

Mobiele computers en computeraccessoires lijken te profiteren van de aanhoudende lockdown in een groot deel van Europa, wat de vraag van thuiswerkers en studenten stimuleert. De sectoren boekten een omzetgroei van 70% op jaarbasis in de vier weken tot en met week drie.

Binnen mobiel computergebruik waren het tablets die voorop liepen, met een jaar-op-jaar groei in dezelfde periode van meer dan 80%, met notebooks net achter op ongeveer 70% en monitoren net onder 70%.
Interessant is dat er twee trends naar voren komen met betrekking tot de gemiddelde aankoopprijs * index voor notebooks.

In de vijf belangrijkste economieën van Europa zijn de prijzen de afgelopen weken gestegen, onder leiding van Frankrijk. In het VK zorgde de deal van de regering met leveranciers om eind vorig jaar voor gratis laptops aan scholen echter voor een aanzienlijke daling van de APP en zit nu onder het gemiddelde van 2019.

"De Europese distributeurs blijven het jaar vliegen met een vliegende start, met het soort omzetcijfers dat we in week zeven of acht zouden verwachten in plaats van op dit punt in het eerste kwartaal", aldus CONTEXT Adam Simon, Global MD bij CONTEXT. "Categorieën voor thuiswerken, zoals notebooks en tablets, zorgen zo vroeg in het nieuwe jaar voor een ongekende groei, maar we zien ook de impact van een tekort aan aanbod waardoor de gemiddelde aankoopprijzen in sommige categorieën stijgen."

Terug naar nieuws overzicht
Hardware