Private equity specialist TA Associates neemt belang in IGEL

16-02-2021 | door: Witold Kepinski

Private equity specialist TA Associates neemt belang in IGEL

IGEL, de leverancier van een geavanceerd besturingssysteem voor cloud-gebaseerde werkomgevingen, maakt bekend dat private equity specialist TA Associates (TA) een overeenkomst heeft getekend voor een meerderheidsinvestering in IGEL.

TA voegt zich bij de huidige IGEL-investeerder C. Melchers GmbH & Co. KG ("Melchers"), die al sinds de oprichting in 2001 de belangrijkste investeerder van IGEL is en een aanzienlijk aandelenbelang in de onderneming zal behouden. Oprichter en voormalig CEO van IGEL Heiko Gloge blijft aan als een minderheidsbelanghouder en bestuurslid. De financiële voorwaarden van de transactie zijn niet bekendgemaakt.

Daarnaast wordt Bill Veghte onderdeel van de Raad van Bestuur van IGEL als Executive Chairman. Veghte heeft tientallen jaren ervaring met het ontwikkelen van besturingssystemen en het op de markt brengen van toonaangevende technologieën als topman bij Microsoft en HP. Ook was Veghte bestuurslid bij een breed scala aan bedrijven, waaronder Xero, en is hij oprichter van Athene Partners. "Met zijn netwerk en zijn uitgebreide kennis van de industrie, zal Bill bijdragen aan het uitbreiden en verdiepen van de sterke relaties die IGEL heeft opgebouwd met technologiepartners", zei Gloge.

"IGEL is een marktleidend edge-besturingssysteem, dat eenvoud biedt met beheerbaarheid, beveiliging en de flexibiliteit die een complete edge computing-ervaring oplevert in een tijd waarin klanten deze mogelijkheden meer dan ooit nodig hebben", zegt Veghte. "Ik ben verheugd toe te treden tot de raad van bestuur van IGEL in een tijd waarin het bedrijf een nieuwe fase van versnelde expansie ingaat en om Jed Ayres en het team te ondersteunen bij het versnellen van hun groei."

Naast de benoeming van Veghte als uitvoerend voorzitter van IGEL, zullen Jonathan Meeks, Managing Director, TA Associates, en Stefan Dandl, Principal, TA Associates, worden toegevoegd aan de raad van bestuur van IGEL. Zij zullen zich voegen bij de bestaande IGEL bestuursleden Heiko Gloge, Managing Partner, en Nicolas Helms, Melchers Managing Partner. Samen met Ayres en het management team, zijn zij van plan om de groei van het bedrijf wereldwijd te versnellen door middel van een grotere operationele en ontwikkelingsbandbreedte en aanzienlijke go-to-market investeringen, met inbegrip van de verdere activering van channel partners, om ervoor te zorgen dat IGEL OS op grote schaal wordt toegepast op steeds meer remote en gedistribueerde endpoints van gebruikers.

IGEL heeft de afgelopen vijf jaar een driecijferige groei doorgemaakt, in het boekjaar eindigend op 31 december 2020 wist het zijn wereldwijde omzet uit softwarelicenties en services met ruim 150% te verhogen met de hulp van zijn groeiende netwerk van channelpartners. Het IGEL OS draait momenteel op meer dan 4 miljoen apparaten, en dit aantal blijft groeien.

“Wereldwijd zijn organisaties op thuiswerken overgestapt, en naar onze mening is deze nieuwe aanpak een blijvertje. IGEL staat aan de basis van deze revolutie op het gebied van end user computing. IGEL ondersteunt met oplossingen die tegemoetkomen aan de vraag naar veilige, makkelijk te beheren en kostenefficiënte werkomgevingen in de cloud”, zegt Jed Ayres, de CEO van IGEL. “Met de steun van TA Associates en de ervaring en leiderschapskwaliteiten van Bill beschikken we over de expertise die nodig is om munt te slaan uit deze explosief groeiende wereldwijde markt, snel te innoveren en strategisch gepositioneerd te blijven voor de toekomst van edge computing.”

De markt voor eindgebruikersautomatisering bevindt zich in een overgangsfase als gevolg van de massale overstap naar thuiswerken en de opkomst van hybride werkscenario’s. Dit gaat gepaard met toenemende investeringen in virtual desktop infrastructure (VDI) en cloud workspaces. IGEL vervult een sleutelrol in deze ontwikkeling als leverancier van een geavanceerd besturingssysteem voor cloudgebaseerde werkomgevingen. Het reduceert de operationele en hardwarekosten door te voorzien in veiliger beheer van endpoints en een besturingsplatform dat ondersteuning biedt voor vrijwel elk x86-apparaat.

“Naar onze mening zet IGEL de toon voor het nieuwe tijdperk van endpoint computing en is het klaar voor snelle en duurzame organische groei”, zegt Jonathan Meeks, Managing Director van TA Associates. “Met zijn marktleiderschap en sterke track record qua innovatie en uitvoerend vermogen is IGEL als geen ander in staat om tegemoet te komen aan de alomtegenwoordige behoefte aan veilige en eenvoudig beheerbare cloud-gebaseerde werkomgevingen die telewerkers vanaf elke locatie kunnen gebruiken. Het doet TA Associates een genoegen om samen met IGEL deze uitdaging aan te gaan.”

“IGEL is opgericht met het doel om klanten te helpen aan een veiliger, eenvoudiger beheerbare en productievere infrastructuur voor edge devices”, zegt Heiko Gloge, directeur, partner en oprichter van IGEL. “Samen realiseren we deze visie met passie en vernuft.”

“Nadat we IGEL sinds de oprichting in 2001 als hoofdinvesteerder hebben ondersteund, zijn we enthousiast over de mogelijkheden die de investering van TA in IGEL biedt," aldus Nicolas Helms, Managing Partner bij Melchers. "We verwachten dat de samenwerking met TA IGEL zal voorzien van de ervaring, toegang tot de markt en middelen om IGEL door de volgende fase van groei te loodsen."

Terug naar nieuws overzicht
Hardware