GGD vervangt HPzone definitief

16-02-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

GGD vervangt HPzone definitief

De GGD vervangt het IT-systeem HPzone definitief. Het systeem voor bron- en contactonderzoeken wordt onder aansturing van koepelorganisatie GGD Ghor vervangen.

Dit blijkt uit een brief die demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. Op basis van onderzoek door externe IT-deskundigen is door GGD Ghor besloten HPzone Lite te vervangen. Aanleiding hiervoor is het recente datalek, waarbij gegevens van Nederlanders via internet verhandeld bleken te worden. Ook technische problemen waaronder prestatieproblemen zouden echter een rol spelen bij het besluit.

go.data en GGD Contact

Twee systemen worden als mogelijk alternatief onderzocht: go.data die de WHO aanbiedt en GGD Contact die door VWS en samenwerking met de GGD's wordt ontwikkeld. Een nadeel van go.data is dat de broncode van de toepassing niet openbaar is. Tegelijkertijd is de toepassing wel beschikbaar voor alle lidstaten.

De minister schrijft ook dat de toegang en zoekmogelijkheden binnen CoronIT en HPzone sterk zijn beperkt sinds 4 februari. Ook zijn gespecialiseerde interne externe teams bezig met het identificeren van verdachte patronen en verdacht gedrag. Zij blijven dit doen tot en met de implementatie van automatische en continue monitoring eind maart. Ook wordt de aanwezigheid van VOG's - die medewerker verplicht moeten inleven - in personeelsdossiers gecontroleerd en worden VOG's waar nodig alsnog aangevraagd.

Terug naar nieuws overzicht
Security