Trustpilot haalt fake en schadelijke reviews weg van e-commerce sites

19-02-2021 | door: Redactie

Trustpilot haalt fake en schadelijke reviews weg van e-commerce sites

 

Trustpilot — een reviewplatform — geeft nieuwe gegevens vrij waaruit blijkt dat in 2020 ruim 2,2 miljoen fake en schadelijke reviews van het platform zijn gehaald. Het nieuwe transparantierapport van Trustpilot geeft meer inzicht in de werkwijze van het bedrijf en de beschermende maatregelen die het neemt naarmate het gebruik van het platform blijft toenemen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat alle consumenten hun ervaringen kunnen blijven delen op het openbare platform, en dat bedrijven deze authentieke feedback kunnen gebruiken om vertrouwen op te bouwen en hun bedrijfsprocessen aan te scherpen.

Uit het allereerste transparantierapport van Trustpilot blijkt dat vorig jaar 2.209.230 fake en schadelijke reviews zijn aangepakt, waarvan 1.549.683 automatisch zijn verwijderd met behulp van geautomatiseerde fraudedetectiesoftware en 659.547 handmatig.

Peter Mühlman, oprichter en CEO van Trustpilot, zegt: "De populariteit van online reviews heeft consumenten het vertrouwen gegeven om meer online te kopen bij bedrijven in alle soorten en maten. Fake reviews en desinformatie zijn de vijand, en we blijven alles doen wat in onze macht ligt om te voorkomen dat consumenten worden misleid. Vertrouwen is niet enkel een deel van onze naam, het vormt de basis van ons bedrijf. Als we succesvol willen zijn, moeten we zo open en transparant mogelijk zijn over onze werkwijze.”

Naast gegevens over het opsporen en verwijderen van neprecensies — die in totaal 5,7% bedroegen van het totale aantal reviews dat in 2020 op het platform is geplaatst — onthult het bedrijf ook tot in detail hoe het zijn richtlijnen voor bedrijven en consumenten handhaaft. In totaal heeft Trustpilot 38.957 waarschuwingen en 1.030 formele kennisgevingsbrieven verstuurd, en werden er 522 consumentenwaarschuwingen geplaatst op de openbare profielen van bedrijven die ernstig in overtreding waren. Ook zijn er 122 contracten met bedrijven beëindigd.

Trustpilot’s transparantierapport laat ook zien hoeveel reviews zijn gerapporteerd door bedrijven en consumenten. Bedrijven hebben vorig jaar 469.107 verdachte reviews gerapporteerd, waarvan 62% uit de lucht is gehaald. Van de 88.412 reviews die door consumenten zijn gerapporteerd, werd 12% offline gezet.

Trustpilot heeft sterk geïnvesteerd in op maat gemaakte fraudedetectiesoftware en een gespecialiseerd onderzoeksteam om fake reviews te kunnen opsporen. Reviews worden in eerste instantie zonder inmenging gepubliceerd, maar wanneer een bedrijf neprecensies ontdekt, of als reviews door bedrijven of consumenten worden gerapporteerd, gelden er strikte richtlijnen om ervoor te zorgen dat verdachte activiteiten worden opgespoord en zo snel mogelijk worden verwijderd. Via Trustpilot’s zakelijke transparantie-pagina's zal het wereldwijde platform inzicht blijven verschaffen in de manier waarop elk bedrijf reviews ontvangt, rapporteert en beantwoordt.

Carolyn Jameson, de Chief Trust Officer van Trustpilot, zegt: “De geloofwaardigheid van reviews en de manier waarop ze worden verzameld en beheerd, verschilt sterk op het internet. Door onze open aanpak kan iedereen ongestoord zijn mening geven, wat een meer holistisch en authentiek beeld geeft van wat er werkelijk aan de hand is. Binnen Trustpilot zijn we transparant over wat we doen, zodat iedereen vertrouwen kan hebben in onze werkwijze en de informatie op ons platform. We willen dat mensen kunnen blijven vertrouwen op wat ze zien.”

Nu consumenten in toenemende mate hun producten en diensten online aanschaffen, is het vertrouwen in online reviews belangrijker dan ooit. De activiteit op Trustpilot’s platform is in 2020 toegenomen: wereldwijd is het aantal reviews met 25% gestegen en het aantal bezochte bedrijfsprofielen met 29%, als we maart vergelijken met oktober 2020. In totaal zijn er vorig jaar 38.687.548 Trustpilot-reviews geschreven over 314.275 verschillende bedrijven, en waren alle bedrijfsprofielen bij elkaar goed voor 540 miljoen weergaven.

 

Terug naar nieuws overzicht