Wouter Hoeffnagel - 21 februari 2021

Gartner verwacht meer vraag naar low-code development

Gartner verwacht meer vraag naar low-code development image

De wereldwijde markt voor low-code development technologieën groeit dit jaar met 23,2%. Naar verwachting is de markt dit jaar 11,3 miljard dollar waard. Vooral de COVID-19 pandemie stimuleert de markt.

Dit blijkt uit onderzoek van Gartner. "Hoewel low-code development niet nieuw is zorgt een samenspel van digitale verstoringen, hyperautomatisering en de opkomst van composable business tot een toestroom van tools en stijgende vraag", aldus Fabrizio Biscotti, research vice president bij Gartner.

De markt kan worden opgedeeld in verschillende segmenten. Low-code application platforms (LCAP) blijven naar verwachting tot eind 2021 het grootste segment. Het segment stijgt met 65% ten opzichte van 2020 tot 5,8 miljard dollar.

gartner-low-code-2021.png

Digitale transformatie ondersteunen

Een versnelling van digitale business zet IT-leiders onder druk de snelheid waarmee applicaties worden afgeleverd en de time to value te versnellen. Dit leidt tot een grotere vraag naar op maat gemaakte software die digitale transformatie kan ondersteunen. Om deze software te ontwikkelen kiezen bedrijven steeds vaker voor citizen developers, die gebruik maken van low code developmenttools.

41% van de werknemers buiten de IT-afdeling bouwen data- en technologieoplossingen, of passen deze aan. Gartner voorspelt tegen 2025 dat de helft van alle nieuwe low-code klanten zakelijke kopers buiten de IT-afdeling zijn. "De economische consequenties van de COVID-19 pandemie valideert de waardepropositie van low-code", aldus Biscotti. "Low-code mogelijkheden die werken op afstand ondersteunen zoals digitale formulieren en workflowautomatisering, zullen worden aangeboden met meer elastische prijzen aangezien zij vereist zijn om het licht aan te houden."

SaaS en hyperautomatisering

Alle grote SaaS-vendoren bieden inmiddels mogelijkheden om low-code ontwikkeltechnologieën te integreren. Naarmate SaaS in populariteit stijgt en deze platformen meer worden omarmd profiteert ook de markt hiervan. De behoefte technologie-experts om hun eigen ideeën om te zetten naar meer automatisering in hun business applicaties en workflows. De vraag naar business-driven hyperautomatisering is één van de belangrijkste drijvers voor de omarming van low-code tot 2022.

"Wereldwijd zullen de meeste grote organisaties meerdere low-code tools hebben omarmd tegen eind 2021. Op de langere termijn, naarmate bedrijven de mogelijkheden van een composable enterprise omarmen, kiezen zij low-code technologieën die applicatie-innovatie en -integratie ondersteunen."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!