Wouter Hoeffnagel - 22 februari 2021

Defensie bevriest samenwerking met coronatestbedrijf U-Diagnostics

Coronatestbedrijf U-Diagnostics had de beveiliging van klantgegevens niet goed op orde. Onder meer gegevens van Nederlandse militairen die op COVID-19 zijn getest door het bedrij waren hierdoor door onbevoegden inzichtelijk. De samenwerking met U-Diagnostics is door het ministerie van Defensie bevroren.

In januari bleek al dat U-Diagnostics een database met gegevens van klanten niet afdoende had beveiligd. Nieuwsuur meldde toen dat de gegevens van tienduizenden mensen inzichtelijk waren. Op basis hiervan heeft het ministerie van Defensie een eigen onderzoek uitgevoerd. De NOS meldt dat uit dit onderzoek blijkt dat de gegevens van militairen onvoldoende waren beveiligd. Defensie erkent vooraf niet goed te hebben gecontroleerd in hoeverre U-Diagnostics persoonsgegevens adequaat beveiligde. Dit zou zijn gekomen door de snelheid waarmee testen voor militaire geregeld moesten worden.

Inmiddels is een nieuwe aanbesteding uitgeschreven. Directeur Maarten Cuppen van U-Diagnostics zegt tegen de NOS dat het bedrijf aan deze aanbesteding wilt mee doen. Cuppen hoopt defensie zo te kunnen overtuigen 'dat we de beveiliging meer dan goed op orde hebben'.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!