Wouter Hoeffnagel - 23 februari 2021

Gartner: Smartphonemarkt met ruim twaalf procent gekrompen in 2020

Gartner: Smartphonemarkt met ruim twaalf procent gekrompen in 2020 image

De wereldwijde verkoop van smartphones aan eindgebruikers is in het vierde kwartaal van 2020 met 5,4% gekrompen. Over heel 2020 komt de krimp op 12,5% uit.

Dit blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Gartner. "De verkoop van meer 5G-smartphones en smartphones uit het lage tot middensegment minimaliseerde de krimp van de markt in het vierde kwartaal van 2020", legt Anshul Gupta, senior research director bij Gartner, uit. "Zelfs toen consumenten terughoudend waren met hun uitgaven en sommige niet-noodzakelijke aankopen uitstelden moedigden 5G-smartphones en pro-camera functionaliteiten sommige eindgebruikers aan tot de aanschaf van nieuwe smartphones of het opwaarderen van hun huidige smartphone."

Apple is marktleider in Q4

Dankzij onder meer de lancering van de 5G iPhone 12 noteert Apple een dubbelcijferige groei in Q4. Apple stoot Samsung van de troon als marktleider. De laatste keer dat Apple marktleider in smartphone was was in het vierde kwartaal van 2016.

gartner-smartphone-Q4-2020.png

Als we kijken naar heel 2020 valt op dat de verkoopcijfers van Samsung met 14,6% zijn gedaald. Desondanks blijft het bedrijf over volledige jaar marktleider. Samsung ervaart felle concurrentie van onder meer Xiaomi, OPPO en Vivo, die agressiever inzetten op de wereldwijde smartphonemarkt. Apple en Xiaomi zijn in 2020 de enige twee vendoren uit de top 5 die groei noteren.

Huawei noteert grootste krimp

Huawei laat de grootste krimp zien uit de top 5 en moet over heel 2020 zijn tweede positie afstaan aan Apple. Gartner schrijft de lagere cijfers in belangrijke mate toe aan het niet langer beschikbaar zijn van Google-applicaties op Huawei smartphones.

gartner-smartphone-2020.png

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!