EU en VK zetten eerste stappen richting afspraken over datauitwisseling

23-02-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

EU en VK zetten eerste stappen richting afspraken over datauitwisseling

Data van Europese gebruikers wordt door de Britse databeschermingswetgeving voldoende beschermd. De Britse wetgeving biedt hetzelfde veiligheidsniveau als de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Law Enforcement Directive (LED). Dit staat in een conceptbeslissingen die door de Europese Commissie zijn gepubliceerd.

Databescherming was geen onderdeel van de Brexit-onderhandelingen. Het Verenigd Koninkrijk heeft tot nu toe geen grote wijzigingen aangebracht aan zijn databeschermingswetgeving, die hierdoor vooralsnog in lijn is met de AVG. De juridische basis hieronder ontbreekt echter. De conceptbeslissingen moeten hier verandering inbrengen en bevatten regels voor de uitwisseling van persoonsgegevens tussen de EU en het VK.

Vrije en veilige datastromen

"Vrije en veilige stromen van persoonlijke data zeker stellen is cruciaal voor bedrijven en inwoners aan beide zijden van het kanaal. Het VK heeft de EU verlaten, maar niet de Britse privacyfamilie.", aldus V?ra Jourová, Eurocommisaris voor Waarden en Transparantie. In de afspraken zijn 'duidelijke en strenge mechanismen' vastgelegd voor het monitoren en reviewen, schorsen of terugdraaien van dergelijke beslissingen om problematische ontwikkeling van het Britse systeem te kunnen adresseren, meldt Jourová.

De publicatie van de conceptbeslissingen is de eerste stap richting de omarming van de beslissingen. Hiervoor worden de beslissingen eerst voorgelegd aan de European Data Protection Board (EDPB). Ook is groen licht nodig van een comité dat bestaat uit vertegenwoordigers van EU-lidstaten. Zodra dit proces is afgerond kan de Europese Commissie officieel goedkeuring geven aan de afspraken rondom datauitwisseling.

Terug naar nieuws overzicht