NWO doelwit van cybercrimegroep DopperPaymer

25-02-2021 | door: Redactie

NWO doelwit van cybercrimegroep DopperPaymer

Informatie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is door de cybercrimegroepering DopperPaymer gelekt op het darknet. De organisatie wordt door de groepering afgeperst, maar weigert tot betaling over te gaan.

Aanvallers wisten begin februari het netwerk van NWO te besmetten met ransomware, waardoor systemen in gijzeling zijn genomen. Ook is data gestolen van de nationale Nederlandse wetenschapsfinancier. Wie achter de aanval zit was tot nu toe onduidelijk. Nu blijkt dat het DopperPaymer gaat, een bekende cybercrimegroepering die zich veel bezig houdt met ransomware.

Hoeveel losgeld exact wordt geëist is niet bekend. De NWO meldt aan de NOS echter op basis van principiële gronden niet bereid zijn in te gaan op de eisen van de aanvallers. Op het dark web zijn inmiddels interne documenten van de NWO van afgelopen jaren gelekt door de groepering. De NWO noemt het onvermijdelijke dat gegevens van medewerkers online worden gelekt. De organisatie zegt dit te betreuren, maar benadrukt dat dit niets verandert aan de keuze niet op de eisen van de cybercriminelen in te gaan. De NWO houdt er rekening mee dat binnenkort nieuwe informatie wordt gelekt.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security