Redactie - 25 februari 2021

EU onderzoekt boetes voor tech giganten die EU-markt verlaten

EU onderzoekt boetes voor tech giganten die EU-markt verlaten image

Eurocommissaris Margrethe Vestager gaat onderzoeken in hoeverre techgiganten die zich uit de Europese markt terugtrekken hiervoor kunnen worden beboet. Aanleiding is de recente ruzie die is ontstaan tussen de Australische overheid en onder meer Facebook over betalingen aan nieuwsuitgevers.

De ruzie in Australië tussen enerzijds de Australische overheid en anderzijds techbedrijven is flink opgelopen. Onder meer Google en Facebook dreigde zich uit Australië terug te trekken indien een wet wordt ingevoerd. Facebook verwijderde vorige week alle nieuwsberichten uit de tijdlijn van Australische gebruikers en gaf uitgevers geen mogelijkheid meer nieuws te delen via Facebook. De ruzie lijkt nu grotendeels te zijn bijgelegd. Facebook belooft een miljard dollar te investeren in partnerschappen met nieuwsuitgeverijen. Australië belooft in ruil de wet aan te passen en Facebook meer vrijheid te geven in onderhandelingen over de tarieven voor gepubliceerde nieuwscontent.

Ook in de EU gaat de ruzie echter niet onopgemerkt voorbij. Zo meldt Eurocommissaris Vestager te onderzoeken welke instrumenten beschikbaar zijn indien dominante leveranciers plotseling besluiten diensten niet meer te leveren. Dit moet in de EU een situatie vergelijkbaar met de situatie in Australië voorkomen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!