Wouter Hoeffnagel - 02 maart 2021

Ticketcounter lekt gegevens honderdduizenden mensen

Ticketcounter lekt gegevens honderdduizenden mensen image

Gegevens van mensen die via Ticketcounter kaartjes hebben besteld voor onder meer dierentuinen, pretparken, musea en evenementen zijn mogelijk uitgelekt. Het gaat om gegevens van honderdduizenden mensen.

NOS meldt dat Ticketcounter door beveiligingsexperts is gewaarschuwd dat data van klanten wordt verhandeld op het dark web. Uit nader onderzoek bleek sprake te zijn van een omvangrijk datalek. Deze is ontstaan door een menselijke fout waarbij gegevens op de verkeerde plek zijn opgeslagen. Naar schatting zijn 1,5 miljoen tot 1,8 miljoen verschillende e-mailadressen van personen die in de periode half 2017 tot en met 4 augustus vorig jaar klant waren bij Ticketcounter.

De data is in handen gevallen van cybercriminelen, die het bedrijf proberen te chanteren tot het overmaken van bitcoins. "Als ik dat niet doe, dreigen ze de gegevens van klanten verder te verspreiden. Ze wilden zeven bitcoins. Ik heb de politie ingeschakeld en het cyberteam van de politie Rotterdam doet onderzoek. Ik heb niet betaald en dat gaat ook niet gebeuren", zegt Sjoerd Bakker, directeur van Ticketcounter, tegen de NOS. Verschillende klanten van Ticketcounter hebben inmiddels getroffen personen op de hoogte gesteld van datalek. Het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en Ticketcounter heeft aangifte gedaan.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!