VMware: Datacenter van de toekomst is flexibel, efficiënt en duurzaam

05-03-2021 | door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski
Deel dit artikel:

VMware: Datacenter van de toekomst is flexibel, efficiënt en duurzaam

Met de vooruitstrevende propositie Cloud Foundation van VMware realiseren eindklanten en hun IT-resellers eenvoudig een 'Cloud Ready Infrastructure'. “Cloud Foundation laat de markt snel nieuwe cloudapplicaties uitrollen die overal veilig kunnen worden gebruikt”, vertelt Kenneth del Rio van Heese. “Maar het allerbelangrijkste: Cloud Foundation draagt bij aan ambitieuze doelen om datacenters CO2-neutraal te maken.”

Volgens Gartner heeft in 2025 meer dan 85 procent van alle grotere organisaties een 'cloud-first' benadering, en draait in dat jaar wereldwijd twee derde van alle workloads in de cloud. Eindgebruikers die concurrerend willen blijven, moeten daarom cloudtoepassingen snel kunnen op- en afschalen en in korte tijd nieuwe toepassingen kunnen inzetten. Om eindklanten en hun resellers optimaal te laten profiteren van steeds weer nieuwe cloudtoepassingen – zonder voortdurend nieuwe kennis te hoeven opdoen of een nieuwe infrastructuur te hoeven aanleggen – heeft VMware de oplossing Cloud Foundation. Dutch IT-channel sprak hierover met Kenneth del Rio van Heese, Senior Channel Sales Manager Benelux bij het Amerikaanse softwarebedrijf.

VMware Cloud Foundation is een universele laag 'across all clouds', een lokaal draaiende infrastructuur waarin de omgevingen van hyperscalers als Amazon, Google en Azure eenvoudig kunnen worden geïntegreerd met legacy applicaties. “Het wordt één omgeving, waarin een eindklant gemakkelijk capaciteit opschaalt en snel toegang heeft tot steeds weer nieuwe cloudtoepassingen”, legt Del Rio van Heese uit. “Dat geldt ook voor heel specifieke toepassingen rond innovaties als artificial intelligence (AI), machine learning (ML) en databasemanagement. Het zijn diensten die bijvoorbeeld Amazon of Microsoft levert, maar die wij met Cloud Foundation beschikbaar stellen aan VMware-klanten in een soort 'schil' bij henzelf op locatie. Een groot voordeel is dat Cloud Foundation de flexibiliteit geeft om alleen op te schalen als dat nodig is. Hierdoor is voor hooguit tien procent van de tijd meer rekenkracht nodig, dan hoeven eindgebruikers daarvoor dus geen volledig nieuwe infrastructuur op te tuigen.”

Efficiënt en innovatief

Innovatieve omgevingen vragen om moderne applicaties en moderne applicaties vragen om een moderne infrastructuur, vindt Del Rio van Heese. “VMware Cloud Foundation maakt een moderne cloudinfrastructuur innovatief, en bovendien heel kostenefficiënt. Er is niet steeds nieuwe kennis nodig als een bedrijf iets nieuws doet; een eindklant en zijn IT-reseller kunnen zo'n lokale omgeving met steeds dezelfde mensen beheren. Cloud Foundation garandeert een ICT-omgeving die toekomstvast is en gebruikers niet beknopt in hun keuzes. Heeft een bedrijf al veel geïnvesteerd in Microsoft Azure, dan kan het zijn applicaties daar gewoon laten staan. Maar heeft zo'n organisatie veel voordeel van nieuwe applicaties uit het aanbod van AWS, dan is dat geen enkel probleem. Zie het allemaal als één geheel, omdat in onze unieke propositie – want dat mag ik wel zeggen – workloads heel eenvoudig kunnen worden verschoven.”

Simpliciteit, prestaties en beveiliging, tegen uiteindelijk een lagere TCO; dat zijn de universele eisen waaraan een modern, toekomstvast datacenter volgens Del Rio van Heese moet voldoen. “Steeds meer zakelijke applicaties zijn cloud-native. Eindgebruikers hebben daarom een infrastructuur nodig waarmee zij nieuwe cloudapplicaties makkelijk en snel kunnen uitrollen en verschuiven van de ene (public) cloud naar de andere. Applicaties moeten bovendien overal kunnen worden gebruikt: op kantoor, thuis en onderweg. Hierin speelt ook de opkomst van 5G een rol. Organisaties hebben een 'Cloud Ready Infrastructure' nodig. Cloud Foundation is de totaaloplossing die een ICT-omgeving in zo'n flexibele infrastructuur 'omtovert'.”

Intrinsic, Tanzu en CloudHealth

Maar overtuigend wordt het pas écht als Del Rio van Heese alle VMware-producten opsomt die Cloud Foundation versterken. “Samen met Carbon Black, het endpoint & workload protection platform dat inmiddels onderdeel is van VMware, hebben we bijvoorbeeld VMware Intrinsic Security ontwikkeld. Deze tool, die ook rust op de NSX-propositie van VMware, beveiligt een cloudomgeving toch weer als één omgeving, hoeveel ingangen er ook zijn. Dat is nodig, want door de komst van cloudtoepassingen reikt de ICT-omgeving van een klant veel verder dan z'n eigen datacenter. Bedrijfsgegevens gaan naar de cloud, naar de 'edge' en naar werkplekken bij mensen thuis. Vooral mensen die thuis werken – door Covid-19 zijn dat er meer dan voorheen – en daar toegang hebben tot data en systemen, vormen een securityrisico.”

Een andere aanvulling is VMware Tanzu, waarmee organisaties gemakkelijk nieuwe applicaties ontwikkelen zonder nieuwe kennis te hoeven inkopen of nieuwe systemen te hoeven aanschaffen. “Met Tanzu weten de ontwikkelaars in een organisatie dat een nieuwe applicatie altijd landt op een veilige plek en geborgd is, en dat alles procesmatig goed is ingericht. De applicatiemarkt gaat verviervoudigen de komende jaren, dus Tanzu is erg relevant.” Met CloudHealth ten slotte, hebben eindgebruikers wat Del Rio van Heese noemt 'een cockpit-view van allerlei insights uit verschillende clouds'. “CloudHealth maakt inzichtelijk wat een eindklant betaalt en wat hij wel en niet (intensief) gebruikt. De tool laat daarmee zien hoe een klant zo goedkoop mogelijk een cloudomgeving draait.”

'Zero Carbon Cloud'

Toch gaat het VMware en Del Rio van Heese niet alleen om de flexibiliteit en de schaalbaarheid van een cloudomgeving, of om kostenbeheersing. “De meeste datacenters zijn niet ontworpen voor optimaal energieverbruik en cloud computing is wereldwijd nu al goed voor 1 procent van alle CO2-uitstoot. Gaan we niet efficiënter werken, dan is dat in no-time 2 procent: een gigantische aanslag op het milieu. VMware voelt de verantwoordelijkheid om datacenters vóór 2030 volledig carbon-neutraal te krijgen, net als Microsoft en Google een 'Zero Carbon Cloud' nastreven. Zelf werkt VMware al volledig CO2-neutraal en we willen ook klanten zover krijgen. Dit streven is geformuleerd in onze visie voor 2030. We leggen het onszelf op en we meten ons succes eraan af.”

Ook hier bieden de virtualisatietechnieken van VMware Cloud Foundation uitkomst. “Klanten besparen ermee op energie”, verklaart Del Rio van Heese, “maar de oplossing maakt ook een einde aan legacy en mogelijk verouderde infrastructuur die bedrijven hebben staan voor die ene applicatie die nog altijd op Windows 2000 draait. Sommige applicaties moeten stevig worden omgebouwd om ze SaaS-enabled te krijgen, en daar heeft niet iedere eindklant de juiste kennis en resources voor. Cloud Foundation, de tool die ondernemingen laat werken op basis van alle soorten applicaties, van legacy tot modern en van cloud tot SaaS, neemt ook hier de complexiteit weg.”

Door: Jeroen Bordewijk en Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht
Datacenter