NOS: Overheid werkt nog steeds aan verzwakken van versleuteling

04-03-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

NOS: Overheid werkt nog steeds aan verzwakken van versleuteling

De Nederlandse overheid werkt nog steeds aan plannen voor het verzwakken van encryptie. Dit ondanks het eerdere kabinetsstandpunt uit 2016 dat niet aan deze encryptie mag worden getoornd.

Dit bevestigen bronnen aan de NOS. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid werkte eerder al aan een plan om encryptie te verzwakken, maar dit plan leek het toen niet te halen. Nu blijkt dus dat ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid nog steeds werken aan een dergelijk plan. Dit plan wordt pas na de verkiezingen behandeld.

Voor- en tegenstanders

Naast het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn ook andere onderdelen van de overheid voorstander van het verzwakken van encryptie. Zo wezen eerder onder meer de inlichtingendiensten AIVD en MIVD op het belang hiervan, evenals de politie. De partijen stellen dat encryptie de aanpak van onder meer terrorisme en kindermisbruik in de weg zit.

Tegelijkertijd is er veel weerstand tegen het plan. Zo stellen critici dat een zwakke plek in encryptie ook door kwaadwillenden kan worden misbruikt. "Met zo'n maatregel brengt het ministerie de veiligheid van iedereen in gevaar. Ook in Nederland", zegt Rejo Zenger van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom tegen NOS. "Als de minister bedrijven dwingt om een achterdeur in te bouwen, maken criminelen daar vroeg of laat gebruik van." Ook binnen de overheid is er weerstand tegen het plan. "Dit onderwerp blijft maar terugkomen, terwijl de Tweede Kamer duidelijk heeft gemaakt dit niet te willen", zegt D66-Kamerlid Kees Verhoeven tegen NOS. "Dit gaat volkomen tegen de wens van de Kamer in."

Meer informatie is beschikbaar bij NOS.

Terug naar nieuws overzicht
Security