CSR: Nederlandse cybersecurity vereist investering van minimaal miljard euro

04-03-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

CSR: Nederlandse cybersecurity vereist investering van minimaal miljard euro

Een overheidsinvestering van minimaal een kleine miljard euro is nodig om Nederland te beschermen tegen cyberspionage en -criminaliteit. Nederland loopt achter op andere Europese landen wat betreft uitgaven aan cybersecurity, waardoor Nederlandse bedrijven en universiteiten een makkelijk doelwit zijn geworden voor aanvallers.

Dit meldt het FD op basis van een advies dat de Cyber Security Raad (CSR) op 25 maart aanbiedt aan minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Het huidige kabinet heeft 380 miljoen euro begroot voor cybersecurity in de periode 2018-2021. Ter vergelijking: in België is 3,9 miljard euro gereserveerd voor de periode 2019-2023, terwijl het Verenigd Koninkrijk in de periode 2016-2020 zo'n 2,06 miljard Britse pond investeerde.

Meer samenwerking tussen de overheid en bedrijven

"We hebben te maken met de nieuwe maffia", zegt Hans de Jong, co-voorzitter van de CSR en president van Philips Nederland, tegen het FD. "Het gaat zowel om staatsgeleide inbraken om technologie te ontvreemden, als om criminelen die bedrijfssystemen lamleggen en losgeld eisen." De Jong pleit voor meer samenwerking tussen de overheid en bedrijven. Zo worden slachtoffers nu vaak niet geïnformeerd indien justitie of inlichtingendiensten aanvallers op het spoort komen.

Om de digitale veiligheid van Nederland te verbeteren is een investering van minimaal een miljard euro nodig in de komende kabinetsperiode, beraamd het CSR. Dit geld is nodig om onder meer opsporings- en inlichtingendiensten te versterken, maar ook voor meer onderzoek en onderwijs. Daarnaast moeten vitale sectoren beter worden beschermd en moet het Nederlandse mkb alerter zijn op cybercrime.

Meer informatie is te vinden bij het FD

Terug naar nieuws overzicht
Security