Redactie - 16 maart 2021

Scale Computing maakt IT-platform schaalbaar en kostenefficiënt

Scale Computing maakt IT-platform schaalbaar en kostenefficiënt image

Het Amerikaanse bedrijf Scale Computing timmert hard aan de weg in de markt voor hyper converged infrastructure (HCI). In het Gartner Magic Quadrant for Hyperconverged Infrastructure Software (december 2020) wordt Scale gekarakteriseerd als een niche speler. Dit neemt niet weg dat ze sinds de oprichting in 2008 een steeds prominentere rol in de markt opeisen. We spraken met Johan Pellicaan, vice president van Scale Computing EMEA, over de recente ontwikkelingen rond het bedrijf en zijn HC3-platform.

“Afgelopen jaar was een uitdagend jaar in de zakenwereld”, aldus Pellicaan. “Veel geplande investeringen gingen niet door, vooral als gevolg van vervallen budgetten en reorganisaties. Anderzijds was er een flinke groei in verschillende marktsegmenten, zoals inderdaad de IT, die op hun beurt weer kansen gaven. Ook in deze tijden redden nieuwe merken en producten die voorlopers zijn (zoals autofabrikant Tesla en financiële dienstverlener Adyen) het door een andere wind te laten waaien en meerwaarde te creëren. De kunst is een zakelijk model te kiezen waarbij je rustig groeit met een gegarandeerde winstgevendheid. Dat is precies wat Scale Computing doet. Door zo’n aanpak is een bedrijf minder afhankelijk van derden (zoals de financiers) en bepaalt het management een solide eigen weg voorwaarts. Door die gedegen strategie is Scale Computing vorig jaar in het vierde kwartaal al winstgevend geworden. Dat is een bijzondere prestatie in zo’n uitdagend jaar en in deze uiterst competitieve markt. 2020 was voor ons bedrijf het beste jaar ooit.”

Gefaseerde aanpak
De kracht van Scale Computing is de schaalbaarheid van het concept. Eerst werd het midden en klein bedrijf (MKB) bediend. Vervolgens kwamen daar de middelgrote bedrijven bij en nu is ook de enterprise-markt een doelgroep. “Schaalbaar zijn is ook in de HCI-markt een relatief begrip. Alle schaalbaarheid heeft grenzen, ook een HCI-platform. Veel enterprises kiezen HCI-infrastructuur daarom per applicatie cluster, bijvoorbeeld VDI, finance of marketing. Schaalbaar is dus niet onbeperkt schaalbaar, maar schaalbaar binnen een afgebakend terrein. De trend is in de markt ook zichtbaar. Er is veel vraag naar maatwerk en dat levert Scale Computing, steeds op basis van dezelfde universele software. Er bestaan dan ook geen MKB- of enterprise-versies van de software. Alles draait op dezelfde software kern en dat geeft eenvoud in het platform, het onderhoud en het platform management”, aldus Pellicaan.

Kosten omlaag, performance omhoog
Johan Pellicaan vervolgt: “Door Scale Computing in te zetten ontstaat er een flinke kostenverlaging bij de operationele werkzaamheden, omdat het constante management voor het IT-platform minder wordt, er worden dus veel minder manuren geboekt. De winkelketen Delhaize, een onderdeel van Ahold Delhaize, heeft met 800 winkels de grootste hyperconverged implementatie in Europa. Het concept is enkel in België en Luxemburg uitgerold. Door deze keuze zijn de operationele kosten gigantisch gedaald, terwijl gelijktijdig de beschikbaarheid en resilience toegenomen is. Bij meer dan 500 locaties bespaar je al snel 4 tot 5 miljoen euro/jaar in vergelijking tot een traditionele aanpak. Het concept werkt in grote winkels met veel ruimte, maar ook in klein behuisde buurtwinkels of binnen het shop-in-shop concept.

HC3 Edge computing nieuwe stijl
Scale Computing introduceerde met HC3 Edge een nieuwe aanpak bij edge computing en bouwt verder op het bestaande HC3-fundament. Cruciaal in het concept is een speciale en uiterst compacte HE150-unit, op maat gemaakte hardware in een zeer compacte behuizing. Hierop kunnen tot circa 10 virtuele machines (Linux KVM hypervisor) draaien. Deze units zijn zo compact dat er op elke locatie ook altijd een plaatsje voor te vinden is. Ze kunnen aan elkaar gekoppeld worden om capaciteit op maat te maken. Zelfs bij een shop-in-shop concept vormen de afmetingen geen probleem van betekenis. Eenmaal met het netwerk verbonden en van een IP-adres voorzien is remote het systeem om te beheren. Johan Pellicaan: “Dit toont de kracht van ons concept. Een beheerder voert de gegevens van de unit (barcode scan) in de management console in. De unit wordt vervolgens naar de klant gestuurd en zodra hij op locatie met het (internet) netwerk verbonden is, kan de configuratie en het activeren van de applicaties, zonder inbreng van de eindgebruiker, plaatsvinden.”

Deze zero touch installatie ontzorgt de klant, aldus Pellicaan. “Door de redundantie in het systeem zijn ook updates 24/7 uit te voeren, zonder de toepassing te onderbreken. Niet langer moeten systeembeheerders in dure nachtelijk uren updates uitvoeren, het systeem kan gewoon overdag zonder interrupties in de dienstverlening zijn software bijwerken. Behalve gebruikersgemak levert dit dus ook een aanzienlijke kostenverlaging op. De totale integratie van een appliance kost minder dan een uur. Ook het toevoegen van nieuwe applicaties en het updaten van de informatie in het systeem vindt allemaal centraal vanuit de management console plaats. De eindgebruiker heeft er weinig tot geen omkijken naar.”

Scale Computing werkt met partners
Pellicaan ziet verder volop business kansen met partners zoals resellers en serviceproviders: “Scale Computing richt zich op het bouwen van een krachtige HCI-oplossing. We zoeken partners in de markt om op onze omgeving complete oplossingen te bouwen. Zo gaan we in zee met Acronis om samen de markt voor back-up systemen te adresseren. Scale Computing kiest er bewust voor een marktleider aan zich te binden en niet om het zelf te ontwikkelen. Samen met Acronis vormt men een sterke combinatie die in de markt een statement kan maken.”

Een andere nieuwe loot is de HC3 voor video surveillance en security. “Veel bedrijven maken nog gebruik van een analoge video omgeving. Deze platformen zijn niet met IT geïntegreerd en draaien op een eigen infrastructuur. Dankzij de moderne IP-camera kan ook deze periode afgesloten worden. Of het nu kleine installaties met enkele camera’s betreft of complete oplossingen voor winkelcentra of parkeergarages, op het Scale Computing platform is een oplossing te installeren om IP-camera’s te beheren. Milestone Systems is een partner van formaat die al een krachtig videomanagement platform gebouwd heeft en nu de krachten met Scale Computing kan bundelen. Complete installaties van 100 tot 200 camera’s en uitbreidingen naar 1000. Het is allemaal mogelijk nu de krachten gebundeld worden. Er zijn hiervoor geen “speciale” camera’s noodzakelijk. Voor VDI-omgevingen zijn Leostream en Parallels een partner van keuze”, aldus Pellicaan.

Cloud, elke smaak werkt
Hoewel het gebruik van (publieke) cloud voor de data-opslag soms een beetje op zijn retour lijkt te zijn, is Scale Computing te combineren met Google Cloud Platform, Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS). Johan: “In de markt is een verandering van het sentiment merkbaar. Het idee om alle data op één locatie in de cloud op te slaan heeft zijn risico’s. Bij een succesvolle hack ligt alle data op straat. Bovendien moet de data getransporteerd worden over publieke infrastructuur. Vandaar dat bedrijven op zoek gaan naar meer evenwichtige constructies. Onze edge oplossing betekent dat lokaal al veel data gereduceerd, geanalyseerd en geoptimaliseerd wordt en op te slaan is. Wordt er ergens een succesvolle cyberaanval geplaatst, dan is alleen de data van die locatie verloren, maar niet de data van een heel concern. Decentralisatie en een beperkte on-site opslag heeft daarmee zijn voordelen. Samen met Acronis gaat deze vraag naar backup-oplossingen bediend worden.”

Auteurs: Hans Steeman en Witold Kepinski

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!