Verbeterd gezondheidsadvies door Data Analytics Platform van BPSOLUTIONS

09-03-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Verbeterd gezondheidsadvies door Data Analytics Platform van BPSOLUTIONS

GGD Gelderland-Zuid beschermt, bewaakt en bevordert de gezondheid van inwoners. Een sterk groeiende organisatie, met een eigen onderzoeksteam dat veel data verzamelt. Medewerkers zijn mobiel, werken vaker thuis of op andere locaties, vandaar dat de wens leefde om onafhankelijk van plaats toegang te hebben tot data. Dat zou tevens digitaal samenwerken naar een hoger niveau moeten tillen. Tegelijkertijd wil de GGD niet meer zelf verantwoordelijk zijn voor IT-systemen. BPSOLUTIONS beantwoordt al deze uitdagingen met een cloudplatform voor data en analytics. Een service die gebruikers meer tools geeft voor nog betere data-analyse en visualisatie, waar zij zich ook bevinden. Dat leidt onder meer tot betere gezondheidsadviezen.

De 25 GGD’en in ons land zijn vooral bekend van de consultatiebureaus, schoolarts en de prik die mensen er halen voor ze een verre reis maken. Maar ze zijn ook echt dataverzamelaars. Gelderland-Zuid is daar geen uitzondering op. Informatie komt bijvoorbeeld van huisartsen, ziekenhuizen en andere GGD’en. Gegevens over infectieziektes, seksueel overdraagbare aandoeningen of noem maar op, worden binnen gehaald, opgeslagen en geanalyseerd. Een van de doelen daarvan is om inwoners te informeren over hoe ze hun levenswijze kunnen aanpassen om gezonder te worden en ziektes te voorkomen.

Door de coronacrisis heeft de GGD het extra druk met data verzamelen. Denk aan het bijhouden van gegevens over het aantal positief geteste personen. Dat helpt de overheid om een goed beeld te krijgen van het verloop van de pandemie en waar nodig in te grijpen.

DE WENSEN VAN DE GGD: DATAGEDREVEN WERKEN, MEER INTEGRALE SAMENWERKING, MINDER IT

GGD Gelderland-Zuid werkt al langer samen met BPSOLUTIONS. Zo leverde BPSOLUTIONS eerder software die op locatie werd gebruikt voor het analyseren van data en het maken van rapportages. Het is dus niet zo gek dat de GGD recent opnieuw bij BPSOLUTIONS aanklopte, toen het op zoek was naar een efficiëntere manier om de groeiende hoeveelheid data te verwerken.

“Bij de GGD leefde op dat moment al langer de wens om meer datagedreven te werken. Kortgezegd is dat een werkwijze waarbij een organisatie meer op feiten stuurt. Niet meer beslissen op ervaring en gevoel dus, maar op basis van harde gegevens.”

Dat de GGD zelf geen IT-systemen meer wil beheren en onderhouden, komt voort uit de gedachte dat dat ze in de eerste plaats een organisatie wil zijn die gericht is op zorg, een GGD is geen IT organisatie. IT-voorzieningen worden daarom zoveel mogelijk afgenomen als dienst, bij partners.

De reden om medewerkers onafhankelijk van plaats toegang tot data te willen verlenen, is als gezegd ingegeven door de trend dat zij steeds vaker mobiel werken. Dat gegeven werd meteen ook gezien als aanleiding om digitaal samen werken makkelijker te willen maken. Denk bijvoorbeeld aan het delen van rapportages en rapportopmaak, zodat onderzoeksresultaten met collega’s kunnen worden besproken of hergebruikt.

BPSOLUTIONS REALISEERT CLOUDPLATFORM MET CENTRALE TOEGANG TOT DE TOOLS EN DATA

De oplossing die BPSOLUTIONS realiseerde om aan al deze wensen tegemoet te komen, is een digitaal analytics-platform in de cloud, op basis van Microsoft Azure. De lokale omgeving werd gemigreerd naar de nieuwe virtuele omgeving. Gebruikers kunnen daardoor vanaf iedere locatie contact maken met het platform: onderweg, op kantoor of vanaf hun thuiswerkplek. Ze krijgen veilig toegang, via multi-factor authenticatie (MFA), een methode waarbij op minstens twee manieren iemands identiteit wordt gecontroleerd. Doorgaans gaat het om een combinatie van wachtwoord of pincode met een app op de mobiele telefoon, die bijvoorbeeld om een vingerafdruk vraagt.

Op het nieuwe platform treffen gebruikers alle benodigde statistische analyse software aan, aangevuld met data science tools. Een ander voordeel van het platform is dat het meerdere databronnen kan ontsluiten. Deze data zijn vervolgens centraal beschikbaar en beveiligd. Ook zijn extra functionaliteiten voor samenwerking toegevoegd. Zo kunnen gebruikers eenvoudig gedefinieerde rapporten delen.

KLAAR VOOR DE TOEKOMST DOOR SCHAALBAARHEID EN SECURITY

De oplossing is toekomstbestendig door de schaalbaarheid. Er kunnen extra gebruikers, apps en koppelingen worden toegevoegd. Omdat een GGD met privacygevoelige data werkt, is security extra belangrijk. De oplossing voldoet aan alle eisen van de AVG/GDPR en is NEN-7510 gecertificeerd.

Door de samenwerking met BPSOLUTIONS heeft GGD Gelderland-Zuid nu een centrale oplossing waar alle te bewerken data beschikbaar is voor analyse. Deze biedt medewerkers daarnaast de bijbehorende software tools voor analyse en reporting. Gebruikers hebben altijd beveiligd toegang tot deze omgeving, waar ze ook zijn. Het is tevens mogelijk gemaakte rapportages binnen de nieuwe omgeving centraal te publiceren. Dat de oplossing makkelijk valt op te schalen in aantallen gebruikers en nieuwe functies (applicaties), maakt haar toekomstbestendig. Daarnaast heeft de organisatie zelf geen omkijken meer naar de infrastructuur, doordat BPSOLUTIONS deze als service aanbiedt. Alle taken rond technisch beheer en onderhoud worden de GGD uit handen genomen. Zo kan ze dus nog meer betekenen voor de gezondheid van inwoners.

DE OPLOSSING

De oplossing is gebaseerd op BPSOLUTIONS’ Managed Public Cloud Services en maakt gebruik van Microsoft Azure, inclusief:

 • Toegangsbeveiliging door multi-factor authenticatie.
 • NEN-7510-certificatie.
 • Toolset voor analyse van data en publiceren van onderzoeksresultaten:
  • R/R studio (Open Source) voor data science.
  • Tableau voor visualisatie.
  • IBM SPSS voor statistische analyse.
  • GIS (Open Source) voor geografische informatie.

KERNGEGEVENS GGD GELDERLAND-ZUID

Gemeentelijke Gezondheidsdienst voor 14 gemeenten in regio Gelderland-Zuid. Daarnaast wordt In Mook en Middelaar (regio Noord-Limburg) jeugdgezondheidszorg geleverd.

 • Het werkgebied telt 536.000 inwoners.
 • De GGD Gelderland-Zuid heeft ongeveer 400 medewerkers in vaste dienst.
 • De GGD bestrijkt veel taakvelden, zoals gezondheidsmonitors, inspectietaken, Veilig Thuis, Bijzondere Zorg, reizigers advies en vaccinatie, seksuele gezondheid, kind en opvoeding, leefomgeving en milieu. De gezondheid van mensen staat centraal in de dienstverlening.

WAAROM BPSOLUTIONS?

BPSOLUTIONS helpt organisaties hun Mission Critical IT in te richten op een manier waardoor de organisatie slimmer wordt en vooruitgang kan boeken. Dit doen wij door aan de ene kant te zorgen dat IT altijd up and running is en aan de andere kant zorgen we er met Data Analytics en AI voor dat bedrijven klaar zijn voor de toekomst, waarmee data echt voor uw bedrijf gaat werken.

Bij alles wat we doen, maken we de wereld een beetje slimmer.

Meer weten? Neem dan contact met BPSOLUTIONS op.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud