Wouter Hoeffnagel - 09 maart 2021

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven noemt digitalisering een cruciaal politiek thema

Tweede Kamerlid Kees Verhoeven noemt digitalisering een cruciaal politiek thema image

Het GGD datalek, de Toeslagenaffaire en grote cyberaanvallen. Stuk voor stuk serieuze problemen, die laten zien hoeveel impact digitalisering heeft op onze maatschappij. Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (foto) vindt dat er véél meer aandacht moet komen voor digitalisering en technologie. Zeker ook tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. Daarom roept hij alle kiezers op: vul de Technologie Kieswijzer in en spreek je uit over de digitale toekomst van Nederland.

Zowel in de politiek als bij de kiezers moet digitalisering veel hogere prioriteit krijgen. Dat zegt Verhoeven, die zich in de Tweede Kamer al meer dan tien jaar bezighoudt met dit onderwerp. De Technologie Kieswijzer komt op het juiste moment. Verhoeven: "De Technologie Kieswijzer gaat dieper in op de digitale thema"s, die onze samenleving raken. Denk aan online privacy, digitale discriminatie, de macht van Big Tech en cybersecurity. Allemaal onderwerpen, die grote impact hebben, en die burgers schaden als deze niet in goede banen worden geleid. Kijk maar naar de toeslagenaffaire. Zoiets mag nooit meer gebeuren."

Geen sexy onderwerp

Hoe kan het dat een onderwerp dat maatschappelijk zo groot is, politiek zo klein is? Verhoeven ziet diverse redenen. "Digitalisering is relatief onzichtbaar. De data, kabels, dataservers en software zie je niet. Daarbij is digitalisering een onderdeel van andere gebieden zoals onderwijs en zorg. Dat maakt het voor politici een lastig behapbaar en niet heel erg aantrekkelijk, sexy onderwerp."

Maar hoe beschermen we onze online privacy? En hoe kan de overheid haar digitale dienstverlening verbeteren? Verhoeven: "Het is noodzakelijk dat politieke partijen zich hierover uitspreken, zodat kiezers weten welke kant we opgaan. Dankzij de Technologie Kieswijzer hebben politieke partijen dat nu gedaan. De aankomende Verkiezingen op 17 maart bepalen mede hoe onze digitale toekomst eruit gaat zien. Daar heeft elke kiezer, dus ook jij, invloed op. Dus: vul de Technologie Kieswijzer in, oriënteer je goed en bedenk hoe onze digitale toekomst eruit moet zien."

Petra Claessen, directeur BTG/TGG, onderschrijft het belang van meer aandacht voor digitalisering en technologie in de politiek. "Digitalisering en technologie zijn onmisbaar voor de samenleving en ondersteunen onder meer innovatie in het Nederlandse bedrijfsleven. Het is noodzakelijk dat meer aandacht komt voor deze cruciale onderwerpen, die momenteel onderbelicht zijn in onze maatschappij. BTG onderschrijft dan ook de oproep van Kees Verhoeven aan Nederlandse kiezers om meer aandacht te geven aan digitalisering en technologie. De Technologie Kieswijzer helpt hen hierbij."

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!