TP-Link keert terug naar vertrouwde systeem van naamgeving voor switches

09-03-2021

TP-Link keert terug naar vertrouwde systeem van naamgeving voor switches

Sinds het begin van dit jaar is TP-Link teruggekeerd naar haar oude vertrouwde systeem van naamgeving, zoals dat ook voor 2018 werd gehanteerd. Met die terugkeer hoopt het bedrijf meer helderheid te verschaffen in de speeds, de feeds en andere kenmerken van zijn switches.

TP-Link biedt in haar JetStream familie van Ethernet switches verschillende modellen aan, maar ook diverse categorieën van switches in het aanbod. Een snelle speurtocht op de website van TP-Link levert je al snel de termen ‘Managed Switch’, ‘Smart Switch’, ‘Easy Smart Switch’ en ‘Unmanaged Switch’ op. TP-Link hanteerde tot voor kort een wat verwarrende aanpak in de naamgeving en nummering voor modellen in de verschillende categorieën. Dit leidde tot een vragen van partners en potentiële klanten over de functies en de toepassingen van de verschillende switchcategorieën. De terugkeer naar vertrouwde benaming moet hier verandering in brengen.

Unmanaged switch

De unmanaged switch heeft beperkte functionaliteit. Je kunt die functies ook niet instellen, omdat de gebruikersinterface ontbreekt. Alles is plug-and-play. Je hoeft alleen je computer of andere netwerkapparaten rechtstreeks aan te sluiten op de switch. Als je geen scheiding van netwerken of prioritering van het verkeer nodig hebt maar alleen het aantal ethernetpoorten wilt uitbreiden, is een unmanaged switch een geschikte keuze. Alle modellen in deze categorie hebben een typeaanduiding, waarin het numerieke deel begint met het cijfer 1.

Easy smart switch

De easy smart switch is een stap hoger gepositioneerd en heeft een webinterface waarmee alle functies in te stellen zijn. Denk daarbij aan scheiding van netwerken (VLAN), prioritering van verkeer (QoS) en functies zoals LAG, IGMP Snooping en Port Mirroring. In SOHO omgevingen zonder veeleisende toepassingen en met maximaal twee switches per locatie, is de easy smart switch volgens TP-Link de beste keuze voor je. Alle switches in deze categorie hebben een typeaanduiding, waarin het numerieke deel begint met het cijfer 1 en de letter ‘E’ aan het einde staat.

Smart Switch

Een smart switch ondersteunt weer aanzienlijk meer functies dan de easy smart switch. Functies zoals DHCP relay, ACL en Spanning Tree protocol worden ondersteund. Bovendien kan de smart switch zowel worden beheerd via webinterface, SSH, SNMP als vanuit de Omada SDN Cloud controller. Als je een oplossing wilt voor een klein bedrijf, is de smart switch volgens TP-Link een onmisbaar apparaat. Alle switches in deze categorie hebben een modelaanduiding, waarin het numerieke deel begint met het cijfer 2.

L2+ Managed Switch

De L2+ managed switches hebben een console poort voor CLI en natuurlijk alle functies van smart switches. Maar ook zij zullen meestal vanuit een Omada SDN controller beheerd worden. Bovendien heeft de L2+ managed switch statische routering, DHCP server, geavanceerde VLAN’s en ondersteuning voor multicast en 802.1x. In deze serie zijn ook modellen met 2.5 en 10 Gigabit poorten beschikbaar. Je kunt L2+ managed switches gebruiken om een veerkrachtig en beschikbaar netwerk op te bouwen bij middelgrote bedrijven, bedrijfsverzamelgebouwen of zelfs om een klein ISP-toegangsnetwerk op te bouwen. Alle switches in deze categorie hebben een modelaanduiding, waarin het numerieke deel begint met het cijfer 3.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware