Wouter Hoeffnagel - 12 maart 2021

Minister Grapperhaus wil in gesprek over kritiek op plannen voor verzwakken encryptie

Minister Grapperhaus wil in gesprek over kritiek op plannen voor verzwakken encryptie image

Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie wil in gesprek met partijen die kritisch staan tegenover het afzwakken van encryptie. De minister herhaalt het belang van het vinden van de juiste balans tussen cybersecurity, bescherming van privacy en communicatiegeheim en de belangen van opsporings-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Dit schrijft minister Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer. Onlangs meldde de NOS op basis van bronnen dat het kabinet nog steeds werkt aan plannen voor het verzwakken van encryptie. Dit terwijl het kabinet in 2016 juist nog het standpunt innam dat niet aan encryptie mag worden getornd. Een groep bedrijven, brancheverenigingen, belangenorganisaties en deskundigen riep de overheid in een reactie deze week op encryptie niet te verzwakken. De partijen willen juist dat het kabinet de ontwikkeling, beschikbaarheid en toepassing van alle vormen van encryptie stimuleert.

Minister Grapperhaus zegt nu toe met deze partijen in gesprek te willen gaan. "Om mogelijke misverstanden te voorkomen over ons onderzoek ben ik voornemens om nog deze maand in gesprek te gaan met vertegenwoordigers van de organisaties die hun zorgen hebben geuit. Zoals gemeld in eerdere Kamervragen van het lid Verhoeven (D66) streef ik naar oplossingen binnen de kaders van het kabinetsstandpunt die recht doen aan de belangen van de opsporing en de nationale veiligheid", schrijft de minister in een brief gericht aan de Tweede Kamer.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!