ESET heeft een missie met nieuw platform ESET PROTECT: meer simpliciteit

Michael van der Vaart, ESET

18-03-2021 | door: Johan van Leeuwen

ESET heeft een missie met nieuw platform ESET PROTECT: meer simpliciteit

ESET lanceerde half februari een nieuw securityplatform: ESET PROTECT. Een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf, aldus Michael van der Vaart, de CXO. Hij legt uit waarom het platform naadloos aansluit bij waar de IT-securitybranche volgens ESET behoefte aan heeft. Ook vertelt hij over de kansen voor partners.

ESET PROTECT is een endpoint security-managementplatform. Het zorgt volgens de vendor voor eenvoudig en geautomatiseerd beheer van ESET’s brede portfolio van beveiligingsoplossingen voor de zakelijke markt. Het is zowel in de cloud als on-premise te implementeren, maar ESET wil met het platform wel inspelen op de trend dat steeds meer bedrijven voor een cloud-first-aanpak kiezen.

“ESET PROTECT is één centraal securityplatform voor al onze oplossingen, waarbij de focus vooral ligt op simpliciteit”, verduidelijkt Van der Vaart. “Het platform biedt verschillende beveiligingsniveaus, een soort licentiebundels. Je hebt ESET PROTECT Entry, waarbij je de basisbeveiliging krijgt. De volgende stap is Advanced, met Full Disk Encryption en de Cloud Sandbox. Het hoogste niveau is Complete. Daarin zit ook Mail Security en Cloud Office Security. Dan heb je een totaalpakket voor endpoint-bescherming op alle mogelijke devices, plus de bescherming van je Microsoft 365-omgeving. Voor Enterprises is er ESET PROTECT Enterprise, waarbij ze aan de slag kunnen met de Enterprise Inspector EDR-oplossing. Klanten kunnen heel makkelijk op- en afschalen en het beveiligingsniveau met hun organisatie laten meegroeien.”

Simpliciteit
De woorden eenvoud en simpliciteit komen regelmatig terug in het verhaal van Van der Vaart. “Met ESET hebben we als doel om security zo eenvoudig te leveren dat het eigenlijk hetzelfde werkt als het streamen van muziek uit de cloud. Je klikt erop en het doet het gewoon. Dat was ook het doel bij het ontwikkelen van ESET PROTECT.” Die eenvoud is volgens hem hard nodig. “De strijd die we voeren tegen cybercriminaliteit wordt steeds complexer. Onze oplossingen combineren altijd geavanceerde technologieën en legio mogelijkheden en dat verandert niet. Maar nu is er volgens ons vooral meer behoefte aan eenvoud in gebruik.”

Met ESET PROTECT mikt de vendor op een brede gebruikersdoelgroep: organisaties van klein tot groot en vanuit alle mogelijke verticals. Daarmee is het ook interessant voor partners van allerlei bloedgroepen: traditionele IT-dienstverleners, Managed Service Providers (MSP’ers) en Managed Security Service Providers (MSSP’ers). “De oplossing is schaalbaar genoeg om iedere klant aan te kunnen. Het biedt ook genoeg opties voor enterprises, bijvoorbeeld op het gebied van geautomatiseerde rapportages.”

ESET is erg trots op het nieuwe platform, zo geeft Van der Vaart aan. “Eigenlijk kun je zeggen dat hierbij alle ervaring die we vanuit eerdere oplossingen hebben, samenkomt. We hebben er lang aan gewerkt. Het is een soort paraplu die het voor klanten heel overzichtelijk maakt. Alle bundels en oplossingen vallen allemaal samen onder één platform, onder één naam.”

CXO
Dat simpliciteit en gebruiksgemak belangrijke onderscheidende factoren zijn van ESET PROTECT, past bij de visie van het securitybedrijf. Van der Vaart is daar zelf een concreet voorbeeld van. Hij was tot eind vorig jaar de CTO, maar heeft nu CXO op zijn visitekaartje staan: Chief Experience Officer. Het gaat om een nieuwe functie binnen het bedrijf. Bij zijn aantreden zei hij al: “In deze nieuwe rol kan ik een schakel vormen tussen mens en techniek waarvan ik uit ervaring in de snelgroeiende cybersecurity-markt kan zeggen, dat daar écht behoefte aan is.” Hij staat ruim twee maanden later nog steeds volledig achter die woorden. “Het huidige dreigingslandschap wordt steeds complexer en daardoor lijken ook oplossingen steeds ingewikkelder te worden. Je ziet klanten verdrinken in die complexiteit. De kunst is om ervoor te zorgen dat de technologie en de mogelijkheden van oplossingen nog steeds van extreem hoog niveau zijn, maar dat ze eenvoudiger te gebruiken zijn. Die optimale gebruikerservaring kunnen we alleen realiseren als we de wensen en feedback van klanten en partners inventariseren en vervolgens weer meenemen in de verbetering van onze producten en diensten. Deze nieuwe functie past zowel bij de evolutie van mij als persoon, als bij de ambitie van het bedrijf.”

Simpliciteit is niet alleen belangrijk voor klanten, maar ook voor partners. Met name voor de allround MSP’er die niet per se securityspecialist is. Dat is ook terug te zien in het nieuwe platform, geeft Van der Vaart aan. “Er zit een MSP-automatisering in met behulp van wizards. Het maakt het voor partners onder meer heel makkelijk om nieuwe klanten op- en af te schalen. Op die manier worden ze zo goed mogelijk geholpen om een volledige dienstverlening op te zetten. Het geeft ons nieuwe kansen om met de MSP-markt mee te groeien. We zien die markt als één van de grootste groeimarkten en niet voor niets vormen steeds meer traditionele partners zich om tot MSP’er. Dit platform kan ze daarbij helpen.”

Het partnerlandschap van ESET bestaat deels uit pure specialisten, partijen die security ademen. Een ander deel is op een meer generieke manier met IT bezig. Beide kampen zijn voor Van der Vaart even belangrijk. “Die laatste groep spreekt vaak echt de taal van de klant. Soms is het uitdagend voor ons om hen te helpen om security te leveren op een niveau dat past bij deze tijd, zonder dat we van ze vragen om de hele dag met security bezig te zijn. Dat is een balans die ik erg leuk vind en die ook past bij mijn nieuwe rol. Bij de MSSP’ers is het een ander verhaal. Zij vragen ons het hemd van het lijf, bijvoorbeeld over allerlei integraties. Die doelgroep wordt nu zeker niet minder belangrijk. Want het aspect integratie is naast simpliciteit, schaalbaarheid en automatisering een belangrijk uitgangspunt geweest bij de ontwikkeling van ESET PROTECT. Met dit nieuwe securityplatform en de lokale aanwezigheid van ESET Nederland zijn we in staat om niet alleen de technologie te leveren, maar ook een ijzersterk cybersecuritypartnership.”

Auteur: Johan van Leeuwen

Terug naar nieuws overzicht
Security