Wouter Hoeffnagel - 18 maart 2021

Balans werk en privé belangrijker voor ontwikkelaars dan salaris

Balans werk en privé belangrijker voor ontwikkelaars dan salaris image

Het gemiddelde jaarsalaris van softwareontwikkelaars in Amsterdam bedraagt € 57.407 euro en de stad scoort met een vierde plaats goed ten opzichte van andere Europese steden. Toch laat, bij de beslissing binnen de huidige functie te blijven, de gemiddelde Nederlandse softwareontwikkelaar factoren als bedrijfscultuur, ontwikkelingsmogelijkheden en de balans tussen werk en privé zwaarder meewegen dan het salarisniveau. Jobhoppen wordt tegelijkertijd niet geschuwd in de zoektocht naar de ideale werkomgeving.

Dit blijkt uit het onlangs verschenen State of the Developers Nation trendrapport van OfferZen, het online banenplatform voor developers. Hoewel het bouwen van goede software voor softwareontwikkelaars vanzelfsprekend centraal staat, hechten zij zelf vooral waarde aan een menselijke werkomgeving met een sterke nadruk op balans. Achtereenvolgens scoorden een juiste verdeling tussen werk en privé, het onderdeel uitmaken van een goed team, toegang tot carrièremogelijkheden en een goede bedrijfscultuur het hoogst als het gaat om de redenen binnen een bepaalde baan te blijven.

Softwareontwikkeling, zo blijkt, is naast het beroep vaak ook een passie: 44% heeft zichzelf aangeleerd te coderen en 57% codeert buiten de reguliere werktijden om - als hobby. Dat veel softwareontwikkelaars leergierig zijn is dan ook geen verrassing. Zo wil één op de drie iedere paar jaar - en in sommige gevallen zelfs iedere paar maanden - een nieuwe programmeertaal leren. Uitdagende projecten worden dan ook gezien als dé mogelijkheid tot ontwikkeling.

Jobhoppen is populair

Wanneer dergelijke kansen ontbreken of er sprake is van slecht management, zijn veel softwareontwikkelaars geneigd zich te heroriënteren op de arbeidsmarkt. Één op de drie softwareontwikkelaars geeft aan dat het aan kansen ontbreekt binnen de huidige werkomgeving en één op de vier wil in de komende drie tot twaalf maanden wisselen van baan. 7% is hier reeds actief mee bezig. Daarnaast blijkt dat meer dan de helft van alle softwareontwikkelaars minder dan twee jaar actief is binnen de huidige functie.

Dat geldt ook voor softwareontwikkelaars met meer dan vier jaar ervaring. Ruim 50% van alle softwareontwikkelaars is daarmee bereid tot jobhoppen in de hoop in de ideale baan terecht te komen. Voor werkgevers is het daarom van belang in iedere fase goed te weten waar talent belang aan hecht: een sollicitatieproces werd door 63% van de softwareontwikkelaars vroegtijdig afgekapt. Het in onvoldoende mate ontvangen van adequate feedback vormt hierbij de meest prominente aanleiding.

Het State of the Developers Nation trendrapport analyseert het Nederlandse landschap voor softwareontwikkelaars vanuit een werknemersperspectief. Tussen 30 oktober 2020 en 15 februari 2021 werd een doorsnede van in totaal 501 softwareontwikkelaars uit verschillende tech sectoren gevraagd naar onder meer hun voorkeuren, werkervaring, toekomstperspectief en bedrijfsoriëntatie. Het rapport is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!