Witold Kepinski - 18 maart 2021

Internet Exchanges werken samen aan nieuwe route server software

Internet Exchanges werken samen aan nieuwe route server software image

AMS-IXDE-CIXLINX, en Netnodde vier grootste internet exchanges ter wereld, gaan samenwerken in de Route Server Support Foundation (RSSF), een stichting voor de ontwikkeling van open source route server-implementaties. Het initiatief moet ervoor gaan zorgen dat er meer diversiteit is op het gebied van route server-software, zodat men niet afhankelijk is van een beperkt software aanbod. 

Een route server is erg belangrijk voor een internet exchange en functioneert in feite als een TomTom voor IP-netwerken die aangesloten zijn op het knooppunt. De op de exchange aangesloten netwerken kunnen via de route server te weten komen welke IP-verkeersroutes andere netwerken op de exchange aanbieden en stelt een netwerk zo in staat het eigen IP-verkeer efficiënt te routeren. Route servers zijn met name nuttig voor netwerken die voor het eerst aansluiten op een exchange. Door van de route server gebruik te maken kan een nieuwkomer vrijwel meteen beginnen met het uitwisselen van IP-verkeer, zonder eerst allerlei afspraken met andere partijen te hoeven maken. Voor bestaande partijen betekent het ook dat nieuwkomers automatisch zichtbaar worden en “meedoen”.

Er is momenteel relatief weinig software beschikbaar waarmee een route server implementatie gerealiseerd kan worden. Op de schaal van een knooppunt zoals AMS-IX is er enkel BIRD. De Route Server Support Foundation (RSSF) moet ervoor zorgen dat er een breder aanbod aan route server-implementaties beschikbaar komt en men niet langer afhankelijk is van een type technologie. 

OpenBGPD
De RSSF gaat de nieuwe route server-software bouwen op basis van open source standaarden (OpenBSD’s OpenBGPD). Job Snijders, technical lead van de RSSF, zegt: "OpenBGPD geeft ons een goede basis voor het ontwikkelen van een robuuste route server. We zijn trots dat we aan deze gemeenschappelijke zaak kunnen werken en de financiële steun hebben gekregen die nodig is om talentvolle ontwikkelaars aan ons te binden.” 

Niels Raijer, voorzitter van de RSSF, voegt daaraan toe: "Internet exchanges zijn kritische infrastructuur voor het Internet. Met de RSSF realiseren we niet alleen een technisch doel, maar creëren we ook een financiële basis en een organisatiestructuur. Hierdoor kunnen ontwikkelaars zich richten op het ontwikkelen en het verbeteren van de software en zien belanghebbende partijen zich tegelijkertijd verzekerd van een duidelijke roadmap en goede kwaliteit van de software.”

Steven Bakker, Platform & Solutions Architect bij AMS-IX, zegt: “Open standaarden en softwarediversiteit zijn essentieel voor het functioneren van het Internet. We ondersteunen daarom graag dit project. Daarnaast laat dit project wederom zien dat internet exchanges uit verschillende regio’s prima samen kunnen werken aan een gemeenschappelijk doel.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!